IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции срещу Русия биха засегнали страни от ЕС, призна еврокомисар

България е сред страните, които биха пострадали от евентуална ответна реакция от страна на Москва, смята Януш Левандовски

11:30 | 19.04.14 г. 1
Новите санкции срещу Русия биха засегнали страни от ЕС, призна еврокомисар

Новият пакет от санкции, които ЕС смята да наложи на Русия, е вече изготвен и той ще засегне някои от държавите от ЕС, сред които и България, призна комисарят по въпросите на бюджета и финанси Януш Левандовски в интервю за  полското радио TOK FM, пише The Voice of Russia.

Левандовски  подчерта, че не е в интерес на Европа да въвежда санкции срещу Русия в момент, в който икономиката на Стария континент върви към възстановяване след кризата. Наказателните мерки ще засегнат страни от общността, не само руската икономика, допълни той.

Един от негативните ефекти идва от зависимостта на общността от доставки на природен газ. Сред пострадалите от евентуално спиране на доставките са България, Словакия, както и трите Прибалтийски държави – Литва, Латвия и Естония.

Страните от ЕС могат да пострадат още и от санкции в областта на банковия сектор, където търговските връзки с Русия са силни.

Левандовски изказа своето лично мнение, че е най-добре да не бъдат въведени никакви санкции, защото всеки удар срещу нечии икономически интереси се превръщат в препятствие  по пътя на излизане от икономическата криза. За ЕС обаче е необходимо да стабилизира съседните си региони.

Припомняме, че в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира, че България ще поиска създаването на финансов механизъм, който да компенсира загуби в резултат на санкции срещу Русия.  Стойнев изказа и своето опасение, че „Южен поток” може да се окаже политическа жертва на намерението на ЕС да накаже Москва за анексирането на Крим.

Вчера обаче руският енергиен министър Александър Новак беше категоричен, че дори и Евросъюзът да вземе решение да спре строителството на газопровода, това няма да спре реализацията му

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
*** поляци освен дето вкараха ЕС в конфорнтация с руснаците заради националните си противоречия, сега са на път да ни докарат и преки загуби ! Вето на всякакви подобни решения от наша страна и безкомпромисно защитаване на националния икономически интерес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още