IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите в Германия се споразумяха за пенсионната реформа

Работници ще могат да се пенсионират и на 63 години, но ако докажат стаж 45 години

20:49 | 19.05.14 г.
Управляващите в Германия се споразумяха за пенсионната реформа

Управляващата коалиция в Германия се споразумя днес за финалните детайли по пенсионната реформа, която предвижда да се понижи пенсионната възраст за някои категории работници, съобщава Ройтерс.

Икономисти и опоненти на канцлера Ангела Меркел обаче предупреждават, че това може да навреди на най-голямата икономика в Европа.

Почти сигурно е, че законодателството ще мине и в парламента заради голямото парламентарно мнозинство на коалицията на Меркел, въпреки че членове на Християндемократическия съюз може и да се противопоставят на предложенията.

Ранното пенсиониране на определени категории работници е един от основните проекти на социалдемократите в Германия, въпреки предупрежденията на икономисти, че заради застаряването на населението и недостига на квалифицирана работна ръка това ще доведе до проблеми.

През 2007 г., предишната водена от Меркел широка коалиция се съгласи на постепенно повишаване на официалната пенсионна възраст с две години до 67 години между 2012 и 2029 г., припомня информационната агенция.

Съгласно новите планове на правителството на Германия, от юли някои категории работници ще получат правото да се пенсионират с пълна пенсия на 63 години, но ако са работили 45 години.

Партиите от управляващата коалиция спореха за ранното пенсиониране на хората, които са получавали помощи при безработица. Постигнат е компромис, съгласно който работниците, които са били без работа за кратко, ще могат да се пенсионират по-рано. Приети са обаче и мерки, които да възпрепятстват излизането от пазара на труда на 61 години и получаването на обезщетения за безработица в продължение на 2 години до навършване на 63 години.

Мярката ще струва на германското правителство около 900 млн. евро през тази година, като разходите се очаква да достигнат 3,1 млрд. евро до 2030 г.

Приемат се и правила за ранното пенсиониране по здравословни причини. Тези мерки ще струват на правителството около 100 млн. евро през тази година, като разходите се очаква да нараснат до 2,1 млрд. евро до 2030 г. В допълнение към пенсионното законодателство управляващите приеха и разпоредби, според които около 9,5 млн. майки на деца, родени преди 1992 г., ще получат по-високи пенсии. Мярката ще струва 6,7 млрд. евро.

Германците по принцип работят по-дълго време в сравнение със средното за Европейския съюз. Стажът на германците за пенсия достига средно 37 години и половина срещу 35 години осигурителен стаж средно за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още