IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е най-желаната дестинация за емигрантите в Европа

Най-силен отлив на имигранти в Европа през последните години е отчетен в Испания, сочи статистика на ОИСР за 2012 г.

11:44 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлин. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Берлин. Снимка: ЕК

Германия е най-желаната дестинация за емигрантите в Европа и заема второто място в света, след САЩ, в последното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

От години САЩ е най-привлекателното място за търсещите своето щастие в чужбина, коментира Bloomberg. В годините на кризата обаче Германия все повече привлича вниманието и вече изпреварва страни като Великобритания (трето място в класацията) и Канада (пето място в класацията). Към страната има вълна от емигранти от южните европейски държави, в които безработицата, особено младежката, скочи до сериозни нива.

Според данните на ОИСР през 2009 година Германия е била на осмо място сред най-привлекателните дестинации за емигрантите. През 2012 година обаче вече се изкачва до второто място. Броят на постоянните мигранти в страната расте до 400 хил., или с 38% само за една година (спрямо 2011 година).

Според статистиката на ОИСР обратната тенденция – на силен отлив на имигранти пък се наблюдава в Испания. През 2009 година страната е привлякла 692 хил. души, но през 2012 година броят им достига едва 275 хил. Все пак данните за 2012 година показват, че Испания е на четвъртата най-желана дестинация в света за мигрантите и трета в Европа – след Германия и Великобритания. 

Ползите от миграцията

Германия е една от страните с най-голям процент застаряващо население и ниска раждаемост в Европа. Имигрантите в страната са част от решението на тази демографска криза, решават управляващите и през 2000 година променят политиката си, така че да привличат висококвалифицирани хора.

25 години след изказването на канцлера Хелмут Кол, че Германия „не е и никога няма да бъде имигрантска държава“ един от всеки трима мигранти в Европа се насочва именно към Германия. През 2007 година съотношението беше един от всеки десетима мигранти.

34% от новите имигранти в Германия са високо образовани. От статистиката е видно, че германците не могат да се притесняват, че новодошлите ще източат социалните фондове – процентът на заетите се увеличава до 69%, спрямо 66% през 2009 година.

Като цяло обаче Европа изостава доста при привличането на образовани имигранти. Лидер е Канада, в която образованите имигранти съставляват 31% от работната сила. На второ място се нарежда САЩ с 21% и едва тогава е Европа с 14%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още