IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След евроизборите Dax скочи до нов рекорд*

Политическият курс на ЕС едва ли ще се повлияе силно от резултатите от изборите и това се приема добре на борсите

12:55 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
След евроизборите Dax скочи до нов рекорд*

Водещият германски борсов индекс Dax счупи досегашната си рекордна стойност след провеждането на европейските избори. В началото на сесията в понеделник бенчмаркът отчете нов рекорд от 9876 пункта. Положително на борсата се оценява преди всичко фактът, че избирателите са отдали отново доверие и предпочитание на досегашната политика в Европа. Основните партии разполагат с над две трети от местата в парламента, пише Wall Street Journal.

Въпреки това изборите доведоха и до някои изненади. По-специално, резултатите от Франция и Великобритания, където противниците на ЕС и крайнодесни партии са изненадващо силни, вероятно може да притеснят донякъде международните инвеститори. Резултатите от изборите в Украйна обаче са еднозначни и могат да допринесат за повече увереност в региона.

„Все още не е ясно дали резултатите от изборите за Европейски парламент ще имат значително и дългосрочно въздействие върху финансовите пазари", отбелязва Фредерик Дукрозе от Crédit Agricole. Политическият курс на ЕС едва ли ще се повлияе силно от резултатите от изборите. Отражение ще има по-скоро на национално ниво, особено на местата, където десните популисти имат силни резултати.

Леки положителни предпоставки за ръст идват и от Wall Street. Там в петък широкият индекс S&P 500 приключи сесията за първи път над границата от 1900 пункта. Днес DAX печели 0,8 на сто до 9848 пункта, а Euro Stoxx 50 се повиши с 0,5 на сто до 3220 пункта. Заради празници във Великобритания и САЩ днес борсите няма да работят.

„Потенциална опасност крие главно победата на коалицията на левицата СИРИЗА в Гърция", казва Крис Уестън от Broker IG. „Това е послание към мерките за строги икономии в Европа". Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас вече призова за провеждането на нови избори в Гърция. „Това може да натовари финансовите пазари, тъй като икономиката (в Гърция) започна да се възстановява, страната възвърна достъпа си до пазара на облигации и дори получи повишение на кредитния рейтинг", каза Уестън.

С лек ръст на резултатите от изборите реагира и еврото. Общата валута се търгува за 1,36240 долара – малко по-високо от петък. За бъдещето развитие на еврото обаче решително ще бъде заседанието на Европейската централна банка в началото на юни.

В Украйна Петро Порошенко е обявен за победител на президентските избори. Резултатите засега показват, че  индустриалецът е получил повече от половината от всички гласове. Още в неделя вечер Порошенко заяви, че най-голям приоритет за него ще бъде да се създаде мирна обстановка в страната и да сложи край на хаоса в източната част. 

През уикенда почти нямаше корпоративни новини, които да се отразят на курсовете. На германската борса няма ясно становище за статията в списание Spiegel, според която федералното правителство няма да продаде дела си в Commerzbank преди 2016 година.

„Правителството показва, че не иска да продаде акциите си на ниска цена, например на американски инвестиционни дружества“, твърди пожелал анонимност борсов участник. Това според него ще увеличи стойността на участието на акционерите. На фондовия пазар акциите на Commerzbank в момента са най-големият победител в Dax с ръст от 1,79%, докато европейският банков подиндекс печели 0,6 на сто.

* Актуално към 12,30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още