IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия: Стив Джобс ни взе работните места

Скандинавската икономика вече се пренасочва към по-добра диверсификация, смята премиерът Александер Стуб

15:24 | 04.07.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финландия: Стив Джобс ни взе работните места

Иновациите на американската технологична компания Apple по време на управлението на Стив Джобс сериозно са навредили на заетостта във Финландия. Такова е мнението на премиера на страната Александер Стуб, предава AFP.

"Имахме два стожера, върху които се опирахме: единият бяха високите технологии с Nokia, а другият - хартиената промишленост", казва Стуб."Нале Варлоос, президентът на шведската банка Nordea, твърде добре описа това, когато каза, че iPhone повали в нокаут Nokia, а iPad - дървопреработвателна промишленост", ускорявайки спада на търсенето на хартия, допълни финландският премиер. 

"Да, Стив Джобс взе нашите работни места. Но нещата са на път да се променят. Нашият дърводобивен сектор се пренасочва бавно от хартията към биоенергията. Нашата високотехнологична промишленост се насочва към игрите, вече не става дума само за хардуер като телефоните Nokia", допълва Стуб.

Стуб бе назначен за премиер в края на юни със задачата да възстанови икономика, която две години - през 2012 и 2013 - бе в рецесия, и би трябвало през 2014 година да постигне в най-добрия случай слаб растеж, посочва AFP.

Един от символите на тези трудности стана упадъкът на бившия световен лидер в производството на мобилни телефони Nokia.

През април финландската компания преотстъпи тази силно губеща дейност на американския високотехнологичен гигант Microsoft, припомня агенцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bigiadri
преди 9 години
Нокиа от малко рибарско дружество в един гараж направи мощен гигант, но реши че са много големи и че те определят развитието на целия сектор. Лошо е да се лежи на лаврите. Компютрите и комуникациите са най-развиващите се сектори в света.Времето когато човек ще има вграден комп и телефон в себе си ,когато чрез тях ще може да предава направо мисли ,когато човешката душа наистина може да стане вечна /записана някъде в сървари/,когато наистина може да има прераждане т.е. вграждане на душа в ново тяло и т.н. НЯМА ДА Е ДАЛЕЧЕ!Каква голяма ПЕРСПЕКТИВА! А Нокиа реше ,че ще си останем с техните дървени телефони! Просто СМЯХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
еми такъв е живота, но сега финладците са научили нещо и ще станат по силни... а пък ние си кътаме още БДЖ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Achtung
преди 9 години
Все още никой не може да ме убеди, че Нокиа се "уби" сама. Човека който я закопа си има име: Стивън Елоп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Доста тесногръдо изказване. Когато всички правеха "миди" Нокиа се беше запънала и не искаше и да чуе. Симбиан беше доста стабилна ОС, но само те си я ползваха и затова си замина. Направиха хубав за времето си комуникатор, но Блекбъри ги измести. Нокиа започна да запада много преди iPhone. Защо пък Самсунг или HTC не се оплакват от Епъл, Сигурно защото не търсят вината в другите, а се борят за потребителите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
John Gotti
преди 9 години
Този как не го е срам да говори за Джобс?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Представете си колко огромна компания е била Нокиа за финландската икономика - падението и вкарва цялата страна в 2-3 годишна рецесия, WOW
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още