IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Първи ръст на заетостта в Испания от шест години

Безработицата през второто тримесечие спада до 24,5% от 26% през първото

16:12 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Първи ръст на заетостта в Испания от шест години

Икономическото възстановяване на Испания най-после започна да се отразява и на трудовия пазар, който регистрира първия ръст в заетостта на годишна база от шест години, както и най-големия спад в нивото на безработицата, пише Financial Times.

Работните места в испанската икономика са се увеличили през второто тримесечие с над 190 хил. на годишна база – първи ръст от 2008 г. насам, когато се пукна жилищният балон в страната, след което над 3 млн. работници загубиха работата си, особено в раздутия сектор на строителството.

Броят на безработните през втората четвърт на годината се е понижил с 310 хил. до 5,6 млн., като коефициентът на безработица спада до 24,5% от 26% през първото тримесечие.

Въпреки оживлението на трудовия пазар Испания остава с една от най-високите безработици на Запад. Спадът на безработицата обаче е на фона на увеличение на работната сила – знак, че става въпрос за истинска промяна в тенденцията, а не за статистически „проблясък“.

Икономисти предупреждават, че ще отнеме много години преди страната да с върне към предкризисното ниво на заетост. МВФ, например, очаква безработицата да остане над 20% за още поне 4 години.

Премиерът Мариано Рахой многократно повтаряше, че ще намали безработицата до края на мандата си - обещание, което сега изглежда изпълнимо година преди парламентарните избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още