IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Испания отбелязват силен ръст през май

На Балеарските острови е отчетено най-голямото увеличение - над 33%

12:41 | 21.07.14 г.
Продажбите на жилища в Испания отбелязват силен ръст през май

Продажбите на жилища в Испания са се увеличили с 12,6% през май на годишна база, като на Балеарските острови е отчетен най-силният ръст, сочат данните на испанския национален статистически институт, цитирани от propertywire.com.

Данните показват обаче, че продажбите на нови жилища са намалели с 8 на сто на годишна база, докато на стари жилища са скочили с 16%.

На Балеарските острови продажбите на жилища като цяло са се увеличили с над 33%, а в Кантабрия – с 30,4%. В Андалусия е отбелязан ръст от 10,7%, а в Каталуния – 3,1%.

Най-голям спад на продажбите е регистриран в Кастилия-ла-Манча – 15,2%, Галисия – 6%, и района около столицата Мадрид – 5,5%.

Данните на испанския Нотариат сочат, че се увеличават китайските купувачи на имоти в страната. Това се обяснява с програмата за „златни визи“, според която граждани на държави извън Европейския съюз получават разрешително за пребиваване в Испания, ако вложат поне 500 хил. евро в недвижим имот.

Статистиката сочи, че търсенето на китайците се е увеличило над 7,5 пъти през първото тримесечие на тази година спрямо същото тримесечие на миналата година. Близо 1,5 пъти е нараснало търсенето на американците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още