IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия може да потърси компенсации от ЕС заради санкциите срещу Русия

Ситуацията има потенциал – подчертавам: потенциал, да се превърне в икономическа криза 2.0, коментира премиерът на скандинавската държава Александер Стуб

11:41 | 07.08.14 г. 16
<p>
	Премиерът на Финландия Александер Стуб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Финландия Александер Стуб. Снимка: Ройтерс

Финландия ще потърси финансови компенсации от Европейския съюз (ЕС), ако понесе непропорционален удар от наложените на Русия икономически санкции, съобщи премиерът на скандинавската страна Александер Стуб, цитиран от EurActive.com.

Русия е третият най-голям експортен пазар за Финландия, като търговията с тази страна представлява 10 на сто от общия обем на продажбите на страната в чужбина.

Същевременно руски туристи харчат годишно по около 2 млрд. евро във Финландия.

„Ситуацията има потенциал – подчертавам: потенциал, да се превърне в икономическа криза 2.0“, коментира Стуб пред репортери на пресконференция в Еспоо. Той подчертава, че индиректните последствия за скандинавската държава от санкциите срещу Русия също ще бъдат значителни.

От две години Финландия се опитва да се пребори със забавянето на икономиката заради проблемите в сектора на електрониката и хартиената промишленост. Икономисти очакват, че през тази година брутният вътрешен продукт на страната ще продължи да се свива. Финансовото министерство на Финландия обаче очаква слаб растеж от 0,2% за годината.

Според Стуб Русия ще понесе по-тежък директен удар от ЕС от санкциите. Той очаква Москва да наложи ответни санкции, но посочва, че мерките на ЕС са били необходими и неизбежни (б. ред. изказването е преди решението на Путин за налагане на санкции срещу ЕС).

„Трябва да е ясно защо изпаднахме в тази ситуация. Това се случва, защото една държава нападна друга държава и скандално наруши международното право. Трябва да мислим за международното право“, коментира Стуб, визирайки анексирането на Крим през март.

Mалко след като зае премиерския пост Стуб предложи Финландия да изостави неутралитета си и да се присъедини към НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ето даже и едно англииско филмче в, което аз лично виждам много истина --Cleanskin--http://***.imdb.com/title/tt1598873/?ref_=nm_flmg_act_15кой всъщност ги прави тези терористични групировки и защо ги прави и после раздава провосъдие, че народа тряя да се държи "демократично" под око и да има страх и да плаща, че некой арабин може да влезне с бомба в гащите в метрото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Яяя поне съм по кух ми кажи ей така по пътя на логиката кой подрепя/финансира Хизбола, за да има патаклама и кои са Хизбола всъщност, да не е само като Осамата, терорист, педист където съборил World Trade Center, а баща му и чича му са в далавера барабар с Бушови http://en.wikipedia.org/wiki/The_Carlyle_Grouphttp://globalresearch.ca/articles/NEW304A.htmlaaaaре за Хизболи и Алкайди дан говориме щото знаеме кой ги прай, алма матер CIA ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Човек, на *** ли се правиш?Казах ти в прав текст, това че САЩ направили незнам какво и не са цвете за мирисане, това че евреите бият арабите неоснователно и т.н. Е ВЯРНО и съм съгласен. Това обаче по никакъв начин не прави Путин по-добър и по-демократичен. Той няма НИКАКВО отношение към това. Ако толкова си загрижен за съсипването на Израел, подкрепяй Хизбула не Путин. Просто аргумента "Ама те щатите така" е точно "А защо биете ***"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Аз такъв вариант на вица съм чул, така го казвам. Това не променя факта, че г-на повтаря под всяка статия "Вие защо биете ***"?Нивото ми си е такова, просто когато обективно коментирам лицемерието на запада, тебе те кефи а когато го правя по отношение на Путин, скачаш и се дразниш, това е. Емоционално мотивиран си ти, не аз. За мен просто е чудно, защо Путин си мисли, че някой го е грижа особено дали изнася зеленчуци за Русия или не. Сега.. вярно е, че някои хора ще претърпят загуби и ще имат известни проблеми но в края на краищата, резултата е, че руснаците ще наблегнат на картошка :) А всъщност, гледайки таблицата под една друга статия, излиза че Русия внася основно от Бразилия и Беларус и още някой беше, който не е част от санкциите, така че спирането на вноса е повече дуене на мускули, отколкото реална стъпка, която ще промени каквото и да е. Ако Путин иска наистина да има ефект, ще спре газа, ама всъщност нито той нито запада искат истинско противопоставяна, само се правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Ааама misanthrope по комунистическо време интернет нямаше и инфото за каквото и да било бе трудно достъпно, но сега всичко има в тоя нет, а руските пляски не са чак такива *** като ***, и ше направят един икономичен ГАЗ М21 който ще може и да лети сигурно .... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
тва ли било с *** :D еееми всичко хубаво, но *** да си знаят мястото ... :))) не че и аз съм много бял ... ама минавам за такъв .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Вече ти споменах, че много ти пада нивото (и на други също) в емоционално-мотивирани опити да се хвърлят го^вна по Русия. Правете го, щом ви кефи, но неистините и лъжите никога не са креативни и не създават стабилна основа на каквато и да била конструкция - тя рано или късно ръждасва и пада.Вицът ти е ***, защото е нескопосана компилация от два различни вица и всеки, който Поне малко се е интересувал от коли знае, че няма как руска кола да харчи повече от американска. В истинския виц Никсън по време на първото си посещение в Москва през 1972 г. пита Брежнев какви са тези опашки пред магазините и следва отговорът за ***. Толкоз по темата "Левски - ЦСКА" на русофилите и русофобите.Колкото до темата на статията - сега всички страни в ЕС ще гракна една по една да искат компенсации от ЕК. Мен обаче ме човърка един досаден и русофилски, да не кажа комунистически въпрос - а ЕК от къде ще взема тези стотици милиони, вероятно ще станат и милиарди, за да компенсира? Тези пари чии ще бъдат? Защото би било тъпо да ни компенсират нас примерно с пари, които ние сме внесли в бюджета на ЕС, нали? Или нас ще ни компенсират от вноските на поляците, а тях - от нашите? И какво ще стане, когато компенсации поискат Германия и Франция? Хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Achtung
преди 9 години
Тъй като съм любител на американските класически автомобили от 60-те и началото на 70-те, може би заради прочетената в ученическите ми година книга на Артър Хейли "Колела", трябва да те информирам, че ГАЗ-21 е направо свръх икономична на фона на американските мастодонти от това време ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Вица е як, само че по него време хамериканците не са били чували, че може и да има икономични коли по 2 причини:1. Не са били измислени икономични коли,2. В по късно време, големината на литража е отразявала височината в обществото... демек обратно на сега:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
ВицЛюбимите ти руснаци, през седемдесетте, представили на едно изложение в САЩ технологичното чудо ГАЗ М21 (познато по нашите ширини като "Волга от старите")Някои американци се впечатлили, загледали колата и един попитал- Прощавайте, какъв е разхода на гориво на автомобилаА руснака на щанда отговорил- Аааа вие защо биете ***?:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още