IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бактерия поразява маслинените гори в Италия

Заболяването е коствало на земеделците 250 млн. евро досега, а очакванията са разходите да растат

22:13 | 15.08.14 г.
Бактерия поразява маслинените гори в Италия

Бактерия поразява вековни маслинени гори в Италия и поставя под заплаха производството на зехтин в страната, пише британското издание Daily Mail. Ограниченото производство пък може да се окаже предпоставка за повишаване на цената в зехтина в световен мащаб.

Бактерията Xylella fastidiosa е засегнала 800 хил. дървета в Саленто, разположен в южната част на област Пулия. Досега борбата със заболяването е коствала на производителите 250 млн. евро, а очакванията са разходите да растат.

В региона се произвежда 11 млн. тона маслини годишно или около 1/3 от националния добив. Произвежданият в областта зехтин е определян като един от най-добрите в страната.

Бактерията се появява за първи път в Европа, но е разпространена в Северна и Южна Америка. Тя предизвиква изсъхване на дървото, а високите летни температури в момента способстват за разпространение на заболяването.

Експертите препоръчват „санитарен кордон” от 8 хил. хектара около заболелите дървета за борба със заразата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още