IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ABN AMRO с 47% ръст на основната печалба за второто тримесечие

Финансовият резултат е бил подсилен от подобряването на икономиката и възстановяването на жилищния пазар

22:22 | 22.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ABN AMRO с 47% ръст на основната печалба за второто тримесечие

Основната печалба на холандската държавна банка ABN AMRO през второто тримесечие е нараснала с 47% на годишна база до 322 млн. евро, съобщава RTE News. Печалбата е била подсилена от подобряването на икономиката и възстановяването на жилищния пазар.

Нетната печалба обаче е спаднала до 39 млн. евро от 402 млн. евро преди година заради еднократни ефекти, свързани с пенсионния план на банката и с национализацията на банката SNS Reaal.

Холандското правителство похарчи близо 40 милиарда евро за спасяване на финансовия сектор по време на финансовата криза през 2008 г., включително и чрез национализирането на ABN AMRO. Правителството има за цел да приватизира банката, но не е определило дата.

"Ясно е, че пазарът на жилища се подобрява. Има повече сделки, повече къщи се продават. Това означава, че имаме по-ниски обезценки при ипотечните кредити“, заяви главният изпълнителен директор Герит Залм.

Според него банката се движи добре към постигането на финансовите цели, които си постави до 2017. Те са и условие за приватизирането й.

През първите шест месеца на годината ABN AMRO е постигнала възвръщаемост на собствения капитал от 10,1%, спрямо 7,6% за същия период на 2013 г. и цел на банката от 9-12%.

Геополитическите тенденции, особено в Русия и Украйна, може да представляват риск за бъдещото представяне чрез поставяне на икономиката под натиск, заявяват от банката, макар че тя има ограничени експозиции към Русия и "незначителни" към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още