IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: И Русия, и Украйна трябва да се ангажират с осигуряването на мира

Германският канцлер обеща 500 млн. евро помощ за възстановяването на източните части на Украйна

15:43 | 23.08.14 г.
Меркел: И Русия, и Украйна трябва да се ангажират с осигуряването на мира

И двете страни – Русия и Украйна, трябва да се ангажират с мира в Украйна, заяви германският канцлер Ангела Меркел, която пристигна в Киев на няколкочасово посещение. По време на своята визита тя ще се срещне с президента Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.

В програмата, публикувана на сайта на германското правителство, са предвидени срещи на Меркел с кметове на украински градове.

Меркел е обещала 500 млн. евро за възстановяване на източните части на Украйна, пише itv.com. Нови санкции срещу Русия в момента не са на дневен ред, обясни още тя по време на визитата си. Германският канцлер обяви и финансови мерки, които да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците, допълни още БТА. 

Меркел изтъкна, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика. Според нея главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни.

Западът твърди, че има обширни доказателства за контрабанда на оръжия от Русия за бунтовниците, Москва обаче отрича обвиненията.

Посещението на Меркел е на фона на новините за изтеглящия се конвой с хуманитарна помощ от Русия. Международните наблюдатели потвърждават за напускането на всички над 200 камиона, пише ВВС.

Конвоят навлезе в Украйна в петък и остана няколко часа в Луганск, контролиран от сепаратистите. Според руските власти камионите пренасят 2 хил. тона хранителни продукти, детски храни, вода и медикаменти.

Страните от Запада обаче се притесняват, че Русия прикрива контрабандни доставки и подкрепления за бунтовниците.
Неясноти имаше и по отношение на това дали навлизането на конвоя камиони има разрешението на украинските власти.

Съветът за сигурност на ООН пък не успя да постигне единодушно решение по отношение на този конвой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още