IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще подпомогне и производителите на млечни продукти заради руското ембарго

Комисията ще покрие разноските за съхранение на масло, обезмаслено мляко на прах и някои сирена за период от 3 до 7 месеца

15:58 | 28.08.14 г.
ЕК ще подпомогне и производителите на млечни продукти заради руското ембарго

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще окаже финансова подкрепа за износителите на млечни продукти, засегнати от наложената от Русия забрана върху вноса на западни храни, съобщава Ройтерс.

Информационната агенция припомня, че Брюксел прие мерки в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци.

Москва наложи ембарго върху вноса на месо и месни продукти, риба, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци от САЩ, Европейския съюз (ЕС), Канада, Австралия и Норвегия за период от една година, след като преди това Брюксел и Вашингтон въведоха санкции срещу руската икономика.

Земеделски експерти от всички 28 страни от ЕС проведоха серия от спешни срещи, а земеделските министри на държавите ще се срещнат на 5 септември, за да отговорят на въпросите, свързани с намирането на алтернативни пазари и компенсиране на производителите.

Комисията предвижда да покрие разноските на производителите на млечни продукти за съхранение за период от 3 до 7 месеца. Така те ще получат възможност да си намерят други пазари и да отсрочат реализацията на стоката.

Подкрепата ще покрие разходите за съхранение на масло, обезмаслено мляко на прах и някои сирена. Изборът на видовете сирена обаче е обект на допълнителни дебати.

„Ценовите сигнали на европейския пазар на млечни продукти показват, че руската забрана започва да се отразява на сектора“, коментира европейският комисар по земеделските въпроси Дачиан Чолош.

„Редица държави-членки изгубиха приходи от износ и трябва да бъдат компенсирани. Европейският сектор на млякото и млечните продукти се нуждае от време и помощ, за да се адаптира“, допълва той.

Все още не се знае точната сума, която ще бъде заделена в подкрепа на сектора. Източник на информационната агенция, пожелал анонимност, посочва, че вероятно тя ще бъде 10-20 млн. евро.

Според производители подобна сума в никакъв случай няма да бъде достатъчна. Само финландската млечна кооперация Valio ще претърпи загуби от около 240 млн. евро заради спрения износ.

Русия е внесла от ЕС млечни продукти на стойност около 2,3 млрд. евро през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още