IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел отново призова за бюджетна дисциплина

Германският канцлер иска по-бързо въвеждане на новите санкции срещу Русия

15:30 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел отново призова за бюджетна дисциплина

Германският канцлер Ангела Меркел отново призова държавите членки на еврозоната да спазват бюджетната дисциплина и да продължат с реформите, предава WBPOnline. Освен това тя поиска по-бързо въвеждане на последните санкции срещу Русия, одобрени в началото на седмицата.

„Знаем, че ситуацията все още е крехка. Постигнахме съществен напредък по отношение на политиките за реформи в Европа“, казва тя пред долната камара на парламента. „Но трябва да вземем под внимание правилно посоченото от Европейската комисия, че отказът от провеждането на реформи е най-големият риск за последващото възстановяване“, продължава тя.

„Ето защо ЕК е в правото си да изисква постигането на солидни бюджети и провеждането на реформи. Германското правителство застава зад ЕК в това отношение“, посочва още Меркел.

Според нея придържането към бюджетните правила, веднъж постигнато, „трябва да се превърне в запазената марка на еврозоната“.

Тя не посочи конкретна страна, но коментарите и идват в деня, в който френското правителство оряза прогнозата си за растежа през тази година и призна, че отново ще се отклони от бюджетните си цели.

По отношение на продължаващия дипломатически диспут с Москва Меркел призова Европейския съюз да въведе по-скоро новите икономически санкции срещу Русия. Тя добави, че те могат да бъдат отменени, ако се наложи.

Меркел уверява, че Германия ще бъде първата страна, която ще препоръча отмяната на санкциите, ако бъде изпълнен мирният план за Украйна, състоящ се от 12 опорни точки.

Припомняме, че 28-членният блок одобри нови санкции, но отложи въвеждането им с оглед изпълнението на мирното споразумение. Представителите на ЕС ще се съберат по-късно през деня, за да обсъдят следващите си действия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още