IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: ЕС ще наложи новите санкции на Русия в петък

Ходът е насочен към поддържане на натиска върху Кремъл, информират дипломатически източници

16:12 | 11.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
BBC: ЕС ще наложи новите санкции на Русия в петък

Европейският съюз е решил да наложи новия пакет санкции на Русия в петък, пише BBC, цитирайки дипломатически източници.

Договорката е постигната на фона на голямо разногласие между страните членки на общността относно това как да се подходи в условията на крехкото примирие между Украйна и бунтовниците в източните региони на страната. Източниците посочват, че ходът е насочен към поддържане на натиска върху Русия.

В последно време сепаратистите извоюваха редица големи победи в Източна Украйна. Миналия петък обаче бе договорено прекратяване на огъня, което засега се задържа въпреки новините за няколко изолирани престрелки. От април досега конфликтът в източните региони Донецк и Луганск е отнел живота на 2,6 хил. души.

На спешни преговори в Брюксел в сряда Германия е настояла за налагането на новия пакет от санкции. Други страни обаче са поискали да се изчака, докато трае примирието.

Говорител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че няколко европейски лидери са отправили съвместен призив в четвъртък и са се съгласили, че новите санкции трябва да бъдат наложени до края на седмицата, съобщава Ройтерс.

При това положение се очаква новите санкции да влязат в сила в петък, след като бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС. Те бяха одобрени още миналия петък, но налагането им беше забавено заради прекратяването на огъня същия ден.

Новите ограничения са насочени към руските държавно контролирани петролни компании „Роснефт“ и „Транснефт“, както и към петролното поделение на газовия гигант „Газпром“ - „Газпромнефт“. На трите компании ще бъде отказван достъп до дългосрочно финансиране от европейските банки. Санкциите могат да се окажат сериозен проблем за „Роснефт“, която вече поиска държавна помощ от 42 млрд. долара.

Също така ще бъде разширен списъкът на руските физически и юридически лица с визови ограничения и замразени активи, като към тях ще бъдат включени сепаратистките лидери в Украйна. Новите санкции се разпростират и върху някои стоки с двойна употреба.

Руският министър-председател Дмитрий Медведев предупреди по-рано през седмицата, че Москва ще отговори с огледални санкции, ако ЕС въведе нови такива. Евентуална забрана за летене на европейски самолети в руското въздушно пространство би могла да доведе много изпитващи затруднения авиокомпании до фалит, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още