fallback

Санкциите срещу Русия оскъпяват "Южен поток" с още 7,5 млрд. евро

Цената се повишава с 50% заради поскъпването на заемния капитал, от който „Газпром“ се нуждае за изграждането на проекта

11:38 | 10.10.14 г. 54

Още 7,5 млрд. евро ще бъдат необходими за реализацията на газопровода „Южен поток“, изчисляват от „Газпром“. Причината за увеличението на цената от 50% са санкциите, наложени срещу Русия, пише руското издание Газета.ru.

Заради санкциите, наложени от САЩ и ЕС, заемният капитал, от който „Газпром“ се нуждае, за да изгради проекта, е поскъпнал. „Газпром“ вече пострада от ограниченията – не успя да намери 520 млн. долара за изграждането на нов химически комплекс в Нови Уренгой, коментират финансови анализатори, цитирани от онлайн изданието.

Досега разчетите показваха, че цената на „Южен поток“ е около 16 млрд. евро, но от газовия гигант коментираха, че това е само прогнозна цена, която може да търпи корекции. Българският участък се изчисляваше на 3,5 млрд. евро, или почти половината от сумата, отделена за сухопътното трасе – към 6 млрд. евро.

Че ще има промяна в предварителните изчисления, стана ясно още при подписването на договора за изграждане на съоръжението в Сърбия. Тогава беше разпространено, че ще бъдат необходими към 2,1 млрд. евро за реализацията на проекта в западната ни съседка. Предварителните разчети бяха за по-ниска стойност. 

Новите изчисления на „Газпром“ сочат, че цената на „Южен поток“ вече е 23,5 млрд. евро, като 14 млрд. евро ще струва само морската част на трасето (досегашната цена беше 10 млрд. евро). Изграждането на газопровода на сушата ще коства вече 9,5 млрд. евро.

От руското издание напомнят и един интересен факт – при първите планове за изграждането на новите тръби за доставка на руски газ в Европа от „Газпром“ са назовали стойност на проекта от 25 млрд. евро. После директорът на газовия гигант Алексей Милер „внезапно е свалил цената до 8,6 млрд. евро“.

Руските експерти отбелязват още и нежеланието на ЕС да признае „Южен поток“ като приоритетен проект за общността, дори и на фона на кризата в отношенията между Русия и Украйна. Досега „Газпром“ не може да договори с Брюксел условията, по които ще функционира газопроводът, пише още Газета.ru

От средата на юни Киев не получава природен газ директно от „Газпром“ заради натрупани задължения. Двете страни все още не могат да се разберат за размера им.

Опасенията са, че при това положение може да бъде повторена кризата от началото на 2009 година, когато Москва обвини Украйна, че заделя от доставките, предназначени за европейските клиенти на „Газпром“ и спря целия поток за Европа до изясняване на ситуацията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още