IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство се опитва да не изпадне в паника

Предвид слабия икономически ръст все по-силни стават призивите към Берлин да се откаже от курса на строги бюджетни икономии

17:11 | 10.10.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сенки надвисват над най-голямата икономика в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сенки надвисват над най-голямата икономика в Европа. Снимка: Ройтерс

От дълго време насам „разглезената“ от успеха германска икономика не е преживявала толкова черна седмица. Първо индустрията трябваше да се задоволи с по-малко поръчки, после промишленото производство се срина, а сега и износът се намира в свободно падане.

Експортът отчита спад от 5,8% през август в сравнение с предходния месец. Това е най-големият спад от началото на 2009 г., когато външната търговия се срина заради глобалната икономическа криза.

Доскоро наричана „локомотива“ на Европа, икономиката на Германия все по-ясно губи инерция. До този извод стигат и водещите икономически институти. В четвъртък те значително коригираха прогнозата си за икономиката в негативен аспект. 

Според тях през тази година германската икономика ще нарасне само с 1,3 на сто. През следващата година ръстът ще бъде дори само 1,2 на сто. Преди това експертите очакваха силен ръст от 2 процента.

Есенния си икономически доклад правителството ще публикува на 14 октомври. Очакванията са пролетните прогнози за ръст от 1,8% за тази и от 2 на сто за следващата година да бъдат понижени.

За спада има много причини. Големият брой кризисни точки по света като Украйна и Ирак безпокоят бизнеса, а икономическите санкции срещу Русия свършват останалото.

Еврозоната просто не показва движение и с това оставя следи в германския износ. Страните от еврозоната са най-важният експортен клиент на Германия - почти 40 на сто от износа на федералната република е за членовете на паричния съюз.

И бизнесът с Китай този път не успява да компенсира заслабващата търговия със Стария континент. Правителството в Пекин очаква за 2014 г. най-слабия ръст от 24 години насам.

Някои икономисти дори се опасяват от срив на втората по големина икономика след американската. А Китай е четвъртият по големина експортен клиент и това би било пагубно за германските износители.

По всичко изглежда, че федералното правителство се опитва да не изпадне в паника, пише Die Welt. Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че не е изненадана от много по-песимистичните прогнози от есенното проучване. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле пък заяви, че въпреки икономическото забавяне Германия си остава двигател на растежа в еврозоната.

Правителствени кръгове от Берлин отричат спекулациите, че Шойбле и икономическият министър Зигмар Габриел са обсъждали темата на кризисна среща. Не работим по каквати и да е програма за стимули за икономиката, заяви говорител на Федералното министерство на икономиката.

Финансовият министър Шойбле също продължава да държи на своята цел от постигане на балансиран бюджет през 2015 г. Въпреки това обаче призивите към федералното правителство да реагира с повече инвестиции на забавянето на икономическия растеж стават все по-гръмогласни.

Дебатът бе предизвикан в края на септември от министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Ханелоре Крафт със статия за Frankfurter Rundschau. „Аз вече отчитам, че има все повече критики към това, което от суеверие наричам „постигане на черна нула толкова бързо, колкото е възможно. При все, че е нужно да се спестява, за да се постигне балансиран бюджет, ние трябва да инвестираме в бъдещето", пише тя.

Въпреки това засега само обичайните заподозрени призовават за увеличаване на разходите. Ръководителят на базирания в Хамбург Институт за международна икономика Хенинг Фьопел също се изказва в полза на поемането на дългове, за да се инвестират повече средства.

Икономическите изследователски институти също критикуват Германия, че не се възползва от финансова гъвкавост за инвестиции. Поемането на нови дългове вече не е табу в сегашната ситуация за иначе пледиращите за фискална консолидация икономисти.

По време на срещата на високо равнище на коалицията във вторник партийните лидери ще застанат зад идеята за балансиран бюджет въпреки по-слабата икономика. В краен случай някои планирани разходи ще бъдат преместени в бъдещето. Въпреки това обаче и сега вече има огромно изоставане по отношение на някои инвестиции.

Частните и публичните инвестиции съответстват на едва 17 на сто от брутния вътрешен продукт. В средата на 90-те години този дял бе 23 процента, средностатистически за страните от ОИСР е 20%.

„Ние трябва да дадем по-висок приоритет за инвестициите", признава финансовият министър Шойбле. Във вторник коалиционната коалиция реши да приеме стимули за допълнителни частни инвестиции и така реагира срещу заплашителната слабост на германската икономика.

Така например трябва да бъдат направени възможни някои допълнителни инвестиции в цифровата област или в областта на т. нар. „енергиен преход“. Как обаче това се очаква да помогне на германската икономика в краткосрочен план, е неясно.

Изследователски институти призовават федералното правителство да предприеме мерки по отношение на данъчните ставки за компаниите. В Германия те са все още в първата една трета на индустриализираните страни. Германската социалдемократическа партия (част от управляващата коалиция) намекна през тази седмица за облекчения по отношение на амортизациите за компаниите, но това предложение срещна съпротива в партията на Меркел.

Засега все още не се чуват призиви от средите на социалдемократите за облекчаване на мерките за строги икономии. Въпреки това социалдемократите не са склонни Германия да робува на тази идея за сметка на дълбок икономически спад. „Ако икономиката продължи да се срива, ще трябва да се откажем от балансирането на бюджета“, казва депутат от фракцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Винаги съм ценил високо добронамерената и градивна критика, особено в случаи като този, когато е добре аргументирана ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
глупости..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
В така сложилата се ситуация, изхода е подкрепа на търсенето , разходите за инвестиции и интервенция, за справяне с дисбалансите в банковата система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Еврозоната просто не показва движение и с това оставя следи в германския износ. Страните от еврозоната са най-важният експортен клиент на Германия - почти 40 на сто от износа на федералната република е за членовете на паричния съюз...................Имаме ситуация, при която глобалното търсене/потребление показва слабост, а за Европа тенденцията е съвсем ясно изразена и не случайно е във фокуса на медиите от доста време. За германската икономика по-рано през деня писах коментар под друга статия, който буквално повтаря тезата от горе приведения цитат и водихме дебат с един съфорумец: има ли признаци за съживяване на търсенето/икономическата активност и какъв е фундамента на процеса. При липса на перспектива да се разшири /овладее пазар (заради глобално стагниращото търсене), очевидно е, че беше въпрос само на време, кога проблемите ще почукат и при дойчовците. Можеше и да не се чака последния момент, с политиките, които да смекчат ефектите, които изпитваме на гърба си , но нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
абе ти не беше ли златен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Значи локомотива се откача и остаа вагоните на свободно падане, и оная хитлеристката да изтрие от facebooka си черния кениец и от телефона си също и нема да имат ядове, обръщат се към руските си партньори и жми градо ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Хм, цакат ги от ляво и ги натискат да подгряват печатницата, че да натиснат русначето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
Щом и локомотивът се задъхва значи летвата трябва да се вдигне , а именно орязване на разходите и повишаване на конкурентноспособността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още