IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания се разделя с дела си в Eurostar

Продажбата на оценявания на 300 млн. паунда дял е част от плана за раздяла с публични активи на стойност 20 млрд. паунда до 2020 г.

21:06 | 13.10.14 г.
Великобритания се разделя с дела си в Eurostar

Британското правителство планира да продаде дела си от 40% във високоскоростната железница Eurostar, която свързва Великобритания с европейския континент, съобщи министърът на финансите Джордж Озбърн.

Министърът подкани желаещите да участват в търга да заявят официално интереса си до 31 октомври. Ако офертите са достатъчно високи, правителството ще се насочи към финализиране на споразуменията до края на първото тримесечие на следващата година.

Продажбата на дела, който е оценяван на 300 млн. паунда, е част от плана на правителството да се раздели с публични активи на стойност 20 млрд. паунда в периода 2014-2020 г., пише CNBC.

"Вземаме тези решения, за да реформираме британската икономика и да справим с нашите дългове", посочи Джордж Озбърн в Съединените щати по време на срещите на световните финансови министри и централни банки, организирани Международен валутен фонд.

"Постъпленията от продажбата ще имат важен принос към задачата за намаляване на дълга на публичния сектор", отбеляза министърът.

Инвестиционната банка UBS ще консултира правителството при продажбата, към която най-значителен интерес са проявили инфраструктурни фондове, пенсионни фондове и застрахователни дружества.

Останалите акционери в Eurostar са френският държавен железопътен оператор SNCF (с дял от 55%) и белгийското правителство (с дял от 5%).

Според започнати с казуса френските и белгийските акционери са решили да не наддават за дела от 40 на сто. Те имат право на последното търгово предложения, която им позволява да предложат 15 на сто премия върху крайната оферта, но до подобен вариант едва ли ще се стигне.

Ако продажбата се осъществи, дял от Eurostar, която e превозила 145 млн. пътници от създаването си през 1994 г., за първи път ще бъде собственост частни инвеститори.

Постъпления от продажбата технически ще отидат за плащания по британския дълг, но практически погледнато те биха могли да се използват за инфраструктурни или други разходи.

През 2013 Eurostar изплати дивидент в размер на 18,6 млн. паунда, от които 7,4 млн. паунда на британското правителство. През 2012 г. дивидентът пък бе 16,3 млн. паунда, от които 6,5 млн. паунда за Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още