IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство готви продажба на дялове в три компании?

Властите в Берлин ще се опитат да приберат солидна сума от раздялата с части от Deutsche Telekom, Deutsche Post и Deutsche Bahn

15:21 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германското правителство готви продажба на дялове в три компании?

Германското правителство обмисля продажба на част от дяловете си в Deutsche Telekom и Deutsche Post, предава Ройтерс. Властите в Берлин ще се опитат да приберат солидна сума от високите цени на акциите на компаниите в период, когато биват притискани да увеличат разходите си, за да стимулират забавящата се икономика.

В документ на финансовото министерство, който се очаква да бъде одобрен от кабинета на канцлера Ангела Меркел в сряда, са очертани планове за дяловете на правителството в редица компании. Възможна е и продажба на дял в националния железопътен превозвач Deutsche Bahn, без да се включва инфраструктура.

Широкото коалиционно правителство на Ангела Меркел се стреми да постигне балансиран бюджет догодина за пръв път от 1969 г. насам и продажбата на дялове в някои компании би могла да помогне за постигането на целта в период на забавящ се растеж.

Кабинетът също така би могъл да осигури милиарди евро за публични инвестиции, за увеличаването на които настояват както европейските парнтьори на Германия, така и представителите на индустрията в страната.

При цената на акциите при затварянето на борсовата сесия в понеделник, 31,7-процентовият дял на правителството в Deutsche Telekom се оценява на 17 млрд. евро. Държавата държи пряко 14,3% от телекомуникационната компания и непряко участие в нея чрез дела си от 17,4% в държавната банка KfW. Междувременно делът на правителството от 21% в Deutsche Post, също държан чрез KfW, струва над 6 млрд. евро.

В документа, който е подписан от финансовия министър Волфганг Шойбле, се казва, че по-нататъшна продажба на дела в Deutsche Telekom ще бъде „внимателно разгледана“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още