IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще изпита системите за оценка на риска на банките в еврозоната

Ходът е част от усилията на централната банка да наложи ред в европейския банков сектор

11:09 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще изпита системите за оценка на риска на банките в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще извърши проверка на вътрешните модели, които банките в еврозоната използват при изчисляването на своя риск, за да се увери, че тези системи работят непрекъснато, съобщи високопоставен член на институцията, цитиран от Ройтерс.

След избухването на световната финансова криза регулаторите разполагат с вътрешни компютърни модели за наблюдение, заради опасения, че някои банки омаловажават риска на своите активи и държат по-малко капитал, отколкото би трябвало.

ЕЦБ, която пое ролята на върховен финансов регулатор в еврозоната през ноември, цели да сравни тези модели с начина, по който банките оценяват риска, който поемат на финансовите пазари, в търсене на несъответствия, посочи на пресконференция членът на Изпълнителния съвет на банката Сабин Лаутеншлегер.

Вниманието на ЕЦБ към моделите е част по-широкообхватните усилия на банката да наложи ред в сектора, което може да доведе до промяна на начина, по който финансовите институции вършат своята дейност.

„ЕЦБ ще се възползва от ролята си на надзорник, за да получи информация за вътрешните модели на банките и да обърне внимание на пропуските в тях“, каза Лаутеншлегер. „През следващите 2-3 години ще изследваме всички модели“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още