fallback

Moгерини: ЕС трябва да укрепи енергийната си сигурност след края на "Южен поток"

Hеобходимо е да се диверсифицират не само каналите, но и източниците на енергия, посочи върховният представител за външната политика на Съюза

17:58 | 02.12.14 г. 11

Решението на Русия да се откаже от проекта "Южен поток" води до необходимостта от укрепване на енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС) и изисква допълнителен анализ от страните членки на Съюза, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Moгерини, цитирана от онлайн изданието Sputniknews.com.

Според Moгерини, която говори пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, "необходимо е да се диверсифицират не само каналите, но и източниците, от които ЕС получава своята енергия".

В понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати проекта "Южен поток", като се позова на позицията на Европейската комисия (ЕК) по този въпрос като една от причините.

По-късно същия ден Алексей Милер, изпълнителен директор на руския енергиен гигант Газпром, заяви, че Русия затваря проекта и не планира да го подновява. Въпреки това по думите му Москва планира нов газопровод в Черно море за доставки на руски природен газ за Турция.

"Южен поток", който бе планиран с идеята за намаляване на несигурността за доставките на руски газ за Европа през територията на Украйна, се очакваше да бъде напълно изграден през 2018 г. ЕК зае критична позиция по проекта.

Според Брюксел изграждането на газопровода ще наруши Третия енергиен пакет на ЕС в три точки, които се отнасят до собствеността на мрежата, липсата на достъп на трети страни до газопровода и определянето на транзитните такси. Москва пък настоява, че строежът не противоречи на правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още