IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия прие реформата на трудовия пазар

Премиерът Матео Ренци спечели поредния вот на доверие в Сената, а с това успя да прокара и оспорваната реформа

08:46 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ренци по време на вота на недоверие в Сената. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ренци по време на вота на недоверие в Сената. Снимка: Ройтерс

След няколкоседмични спорове италианският премиер Матео Ренци успя да прокара своята спорна реформа на пазара на труда. Сенатът гласува късно в сряда поредния вот за доверие към правителството, а с това и най-накрая прие така наречения Jobs Act. 166 сенатори гласуваха за предложението, 112 - против, а един се е въздържал.

В центъра на текстовете е смекчаване на защитата на трудещите се. Очаква се новото законодателстово да насърчи компаниите отново да наемат повече хора. То трябва да облекчи наемането и уволняването на служители, да улесни безработните при търсенето на работа, както и да разшири обхвата на помощите за безработица. Според критиците обаче за изпълнението на тези цели не са предвидени достатъчно средства.

Правителството на Италия обеща по-рано през годината да стартира реформа на трудовия пазар, която да гарантира правата на заетите лица на пълен работен ден, на безсрочен трудов договор, но при тежки условия на труд и на временно заетите работници. По думите на Ренци властите в Рим ще намалят броя на трудовите закони, тъй като „Италия се нуждае от прост, отворен, гъвкав пазар на труда“.

„Италия вече наистина се променя сега“, написа Ренци в Twitter.

В Рим заради реформата се стигна до сблъсъци, няколко души са били ранени, предаде информационна агенция ANSA. Заради приемането на реформата синдикатите призоваха за всеобща стачка на 12 декември.

С критикуваната преди всичко от опозицията, синдикатите, но също и от части от Демократическата партия на Ренци реформа, премиерът възнамерява да върне икономиката обратно към растежа.

На фона на последните икономически данни стана ясно, че третата по големина икономика в еврозоната се връща към рецесия през второто тримесечие на годината, която е третата от 2008 г. насам. Според прогнозите на ОИСР темпът на икономическия растеж ще отчете 0,4% понижение през настоящата година.

Във връзка с проверките на годишните бюджети на държавите членки на ЕС неотдавна се стигна и до спор за насоките на италианските данъчни и икономически политики. Комисията разглежда националните бюджети за това дали отговарят на критериите за стабилност. По-специално Германия призовава за бързи реформи за намаляване на дефицитите. Младежката безработица в Италия в момента възлиза на повече от 44%.

Наскоро Италия понижи прогнозите си за икономическите резултати през тази и следващата година. Правителството сега очаква, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,3 процента през 2014 година. За 2015 г. прогнозата е понижена до ръст от 0,6 на сто от предишните очаквания за повишение от 1,3 на сто.

Откакто оглави кабинета през февруари, бившият кмет на Флоренция Ренци е критикуван, че обръща повече внимание на дългосрочни институционални реформи, отколкото на спешните икономически мерки. На този фон растат и опасенията, че икономическите трудности и високият публичен дълг на Италия заплашват еврозоната като цяло.

Освен борбата срещу високата безработица Ренци възнамерява до средата на 2017 г. да намали огромната бюрокрация и да прекрои данъчната система. До момента най-голямото постижение на премиера в икономически план е намаляването на данъците за най-нископлатените служители с до 80 евро на месец, като то влезе в сила през май. В същото време обаче крайно необходимата реформа на трудовия базар беше отложена поне до 2015 г., припомня Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още