IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa увеличава леко приходите си през ноември

Австрийският ѝ клон Austrian Airlines отчита спад заради кризата в Украйна

16:13 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Самолети на Lufthansa. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самолети на Lufthansa. Снимка: Ройтерс

Най-голямата авиокомпания в Европа Lufthansa отчита ръст на приходите от продажби на билети за пътническите си полети през ноември - месец, в който компанията не бе разтърсена от стачки, предава Ройтерс.

Въпреки че компанията е извършила с 4,3% по-малко полети, се отчита ръст на приходите (т. нар. Revenue seat-km) от 2,4% на годишна база до 15,84 млрд. евро, заяви концернът. Броят на превозените пътници възлиза на 7,9 млн. - с 1% над миналогодишното ниво. Преди всичко в Европа са били предложени по-малко полети за сметка на презокеанските пътувания.  

Концернът отчита подобрение и по линия за запълването на капацитета, като местата са били заети на 76% (ръст от 0,1 процентни пункта). 

И докато Lufthansa и дъщерните ѝ дружества Germanwings и Swiss отчитат ръстове, то поделението ѝ Austrian Airlines понася загуби заради кризата в Русия и Украйна.

Lufthansa заяви, че Austrian Airlines отчита спад на приходите от продажбите с 5,9% заради ниското търсене в Украйна, Русия и Източна Европа като цяло. През октомври Austrian обяви ръст от 1,1%.

Днес концернът ревизира и прогнозите си за пропуснатите ползи заради стачните действия на персонала си. Според мениджъра Кай Кратки щетите вече се сумират на 200 млн. евро. Преди последната стачка Lufthansa изчисли загубите на до 170 млн. евро.  

 

Припомняме, че пилотите на Lufthansa стачкуваха в понеделник и вторник миналата седмица заради продължаващия спор за обезщетенията при пенсиониране. Последната стачка преди тази бе през октомври. От април досега в спора са били отложени почти 6000 полета на Lufthansa, Lufthansa Cargo и Germanwings.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още