fallback

Ведомости: Замразени са договорите по морската част на "Южен поток"

Предстоят анализи дали произведените тръби могат да бъдат използвани по други проекти, твърди руското издание

10:14 | 19.12.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Договорите за доставка на тръби и строителни материали за морската част на „Южен поток“ са замразени, съобщи „Ведомости“.

Позовавайки се на свои източници руското издание коментира, че проектната компания South Stream Transportation (вероятно става въпрос за проектната компания South Stream Transport, която е натоварена с изграждането на морската част на „Южен поток“ - бел. ред.) е замразила договора си за изпълнение с един от подизпълнителите – Saipem.

В началото на декември италианската компания съобщи, че от проектната компания са отказали доставка на поръчани тръби, а сега вече договорът е замразен.

За строителството на първата тръба на газопровода са необходими 680 хил. тона тръби, отбелязва „Ведомости“. Останалите подизпълнители, които трябва да доставят тръби и строителни материали – OMK и Europipe, обаче все още не са уведомени за замразяването на договорите и обясняват, че работата по първата тръба продължава.

Част от оборудването за морската част на газопровода вече е произведено и складирано в България. „Решение какво ще се прави с произведените тръби и другите материали компанията ни ще реши на среща с изпълнителите в понеделник“, коментира източник на „Ведомости“ от една от компаниите, производителка на тръби.

Информацията е била потвърдена и от източник на изданието в „Газпром“. На срещата ще бъде обсъдено дали тръбите ще могат да бъдат използвани за строителството на газопровод към Турция, допълва още той.

Договорът за първата тръба на „Южен поток“ (от общо четири) беше сключен и изпълнен, а обещанията са, че компаниите ще бъдат компенсирани. За втората тръба беше избран изпълнител, но договорът не е сключен и затова и няма да има налагане на санкции, категорични са източници на „Ведомости“.

Представители на ОМК, „Северстал“ и Europipe са коментирали пред изданието, че не са теглили заеми за производството на тръбите, затова и не са зависими от отмяната на договора за доставка на общо 634 хил. тона тръби за втората тръба на газопровода.

Така или иначе производството на тръбите дори не е започнало, са обяснили още представители на трите компании.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още