IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на първата тръба от морския участък на Южен поток започва есента

Сърбия ще подпише споразумението с Русия за строителството на газопровода днес или утре, обяви премиерът Александър Вучич след срещата му с Владимир Путин

20:05 | 08.07.14 г.
Строителството на първата тръба от морския участък на Южен поток започва есента

Консорциумът South Stream Transport планира да започне да полага в морето първата линия от газопровода Южен поток през есента на 2014 година. Това се посочва в съобщение на компанията оператор на морската част от проектогазопровода, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Решението е взето на заседание на Надзорния съвет на компанията.

Полагането на тръбите ще започне със заваряване на тръбните секции на борда на плавателния съд "Касторо Сей" на пристанище Бургас, уточнява се в съобщението, цитирано от БТА.

През май 2013 година на българското пристанище бяха доставени първите тръби за морския участък от газопровода Южен поток, посочва руската агенция.

Наскоро South Stream Transport получи от Русия разрешение за строителството на руския крайбрежен участък. Подготвителните работи за изграждане на микротунели и обекти на техническата инфраструктура в Русия вече се извършват, допълва ИТАР-ТАСС.

Сухоземната част на Южен поток трябва да мине през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Австрия, припомня агенцията.

На 16 септември 2011 година бе подписано споразумение на акционерите на South Stream Transport за изпълнение на морския участък от проекта. В съответствие с документа делът на Газпром в смесеното дружество е 50 процента, италианската Eni държи 20 процента, а френската EDF и германската Wintershall имат по 15 процента.

През март South Stream Transport подписа договор с италианското дружество Saipem да изгради първата тръба от морската част на газопровода. Плановете на компанията предвиждат изграждането на четири успоредни тръбопровода с дължина по 931 километра през Черно море.

Предвижда се на руския и българския бряг тръбите да излязат на повърхността чрез специални микротунели, за да не се засегнат плажовете, през които е планиран да минава бъдещият газопровод.

В момента работата по проекта Южен поток е замразена, тъй като той не отговаря на европейското законодателство. Русия обаче продължава да настоява проектът да бъде изключен от третия пакет за либерализация на енергийния пазар, защото Москва е подписала двустранните споразумения с държавите, през които преминава проектогазорповодът, преди приемането на законодателния пакет.

Междувременно стана ясно, че Центргаз - дъщерна компания на Газпром, ще строи газопровода на територията на Сърбия. Тя ще се заеме с проектирането, доставката на оборудването и материалите, строително-монтажните работи, обучението на персонала и въвеждането на "Южен поток" в експлоатация на територията на съседката ни. Условията на договора предвиждат като подизпълнители за отделните видове строителни работи да бъдат привличани сръбски компании.

Премиерът на Сърбия Александър Вучич е на посещение в Русия в момента. След разговора му с президента на Руската федерация Владимир Путин Вучич съобщи, че още днес или утре ще подпише споразумението за строителството на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още