IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер: Ще има последствия за страните, които продължават с „Южен поток“

Апелирам европейските държави да отложат проекта, докато бъде приведен в съответствие с европейското право, каза еврокомисарят по енергетиката

14:56 | 26.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йотингер: Ще има последствия за страните, които продължават с „Южен поток“

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заплаши с последствия страните от ЕС, които продължават да подкрепят проекта „Южен поток“ в настоящия му вид.

„Комисията не може да приеме, че някои страни от Европейския съюз сключват споразумения с Русия за строителството на газопровода, в които се нарушава европейското право. Апелирам европейските държави да отложат проекта дотогава, докато бъде приведен в съответствие с европейското право. Онези, които продължат да предприемат действия по реализирането на проекта, трябва да вземат под внимание, че ще има последствия за тях“, заяви Йотингер в свой материал за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

"Тръбопроводът "Южен поток", който трябва да транспортира газ от Русия през Черно море в ЕС, не осигурява нов източник на доставки", пише още комисарят.

Същевременно Йотингер пледира и за „Европеизиране на енергетиката“. „Едно високо ниво на енергийна сигурност и отделни национално насочени пазари, са взаимно изключващи се", пише политикът от CDU в коментара си. По отношение на кризата в Украйна Йотингер счита, че "е критично важно да направим всичко възможно, така че зависимостта от руския газ да няма сериозни последствия за Европа".

Преди предстоящата зима Европейската комисия планира да проведе стрес тестове за енергетиката, за да идентифицира проблемните места в европейската енергийна система. „На базата на резултатите следва да бъде разработен план за извънредни ситуации и механизми за солидарност при извънредни ситуации", пише още той.

Йотингер подчертава още, че е налице необходимост от действия в сферата на енергийната сигурност, но няма причина за паника. „Убеден съм, че Русия има голям интерес от стабилни доставки за ЕС. Руснаците ще си вкарат автогол, ако загубят доверието на основните си клиенти в ЕС. Както и досега, решен съм да посреднича в газовия спор между Русия и Украйна - решението е възможно и то е в интерес на всички страни", пише още еврокомисарят.

Припомняме, че България обяви подкрепата си за проекта в позиция, изпратена до Европейската комисия в сряда и одобрена на заседанието на МС. По-рано през юни Европейската комисия настоя България да спре проекта. Пет дни по-късно премиерът Пламен Орешарски обяви, че страната замразява строителството. Ден след България и Сърбия също преустанови работа по „Южен поток“. 

Междувременно Русия не се отказва от газопровода и прави всичко възможно за реализацията на проекта. Преди дни във Виена беше подписано и споразумението между австрийската компания OMV и руския държавен монополист „Газпром“, което предизвиква сериозни катаклизми в Брюксел.  ЕК се опасява, че ако в дистрибутирането участва доставчикът на газ, ще бъдат нарушени правилата за конкуренцията. Освен това според Брюксел основната цел на газопровода е да се засили натискът върху Украйна.

Газопроводът „Южен поток“ ще направи Австрия център на европейската газова индустрия, коментира по-късно Deutsche Welle.  “Южен поток" се сдоби с нов лобист в Европа, писа и "Независимая газета".

Маршрутът на газопровода с капацитет 63 млрд. куб. м газ на година преминава през Русия, България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия. Дължината на „Южен поток“ е 2380 километра, от които 925 км са морски участък. През България се очаква да минават 536 км от газопровода, в който се планира да бъдат вложени общо 16 млрд. евро. Дейността в българската част е оценена на около 3,5 млрд. евро, а първите доставки на газ се очакват по план през 2015 г.    

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
"Преди дни във Виена беше подписано и споразумението между австрийската компания OMV и руския държавен монополист Газпром, което предизвиква сериозни катаклизми в Брюксел. "Значи викаш Брюксел, българите ще ги санкционираме и ще клекнат, нема страшно ама пред ОМВ оцапахте гащенцата.Смешни чиновничета и марионетки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
Онези, които продължат да предприемат действия по реализирането на проекта, трябва да вземат под внимание, че ще има последствия за тяхАман от политици .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
1111@
преди 9 години
Е сега вече им се еб@ м***м***та на австрийците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
1111@
преди 9 години
Е сега вече им се еб@ м***м***та на австрийците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
В отговор на предложението на Йотингер към Газпром временно да намалят цената на газа за Украйна до $286, от Газпром са отговорили - когато Йотингер уреди временно понижение на цените на Мерцедес и БМВ за Русия с 45%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
Pyramid
преди 9 години
Нека Гюнтер ни гарантира доставките на газ без промени в цената заради едно-друго-трето недоразумение на изток от Карпатите, и после да кастри за южен поток. Щото нас винаги ни броят последни за съдействие и първи за пожертване, йебем си европейското член-ство, си йебем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още