IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saipem може да загуби 1,25 млрд. eвро от приходите си заради „Южен поток“

Компанията вече официално е уведомена за намерението на Русия да прекрати проекта

11:11 | 05.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Очакваше се полагането на тръбите за газопровода да започне до края на тази година. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Очакваше се полагането на тръбите за газопровода да започне до края на тази година. Снимка: архив, Ройтерс

Италианската компания Saipem, която доставяше част от тръбите за газопровода „Южен поток“, може да загуби 1,25 млрд. евро от приходите си през 2015 г. Причината за това е решението на Русия да прекрати строителството на газопровода, обясни главният изпълнителен директор на компанията Умберто Верджине, цитиран от Ройтерс.

Компанията вече е получила от руската страна и съобщение за прекратяване на всички морски дейности, които включват полагане на тръби по дъното на Черно море. Агенцията припомня, че още в понеделник руският президент Владимир Путин обяви прекратяването на строителството на газопровода, като основна причина за това бе нежеланието на България и ЕС да се построи съоръжението.

Писмото до Saipem се отнася до прекратяване на всички дейности на корабите в Черно море. Част от тръбите за газопровода вече бяха доставени на пристанищата във Варна и Бургас, като дори и специален кораб – тръбополагащата баржа „Кастро Сей“, бе готов да започне монтирането.

Вторият по големина в света плаващ кран, Saipem 7000, пристигна в Бургас в началото на ноември 2014 г. Saipem има силно присъствие в Русия и е засегната от санкциите, наложени на Москва от САЩ и ЕС.

В момента не е възможно да определим икономическите последствия от решението за спиране върху Saipem, обясниха от компанията ден след интервюто на Верджине. От компанията допълват, че нямат яснота докога ще продължи това решение на клиента им, нито пък дали това е крайното им становище, обясняват от дружеството в тяхно становище.

От дружеството очакват 2015 г. да бъде година на преход за компанията. Въпреки първоначалните планове и следващата година ще е нужна на компанията, за да възстанови рентабилността си и да се ограничат дълговете й.

Първоначално очаквахме 2015 г. да бъде годината, в която ще стабилизираме нашето представяне, но вместо това все още ще продължаваме с възстановяването, обяснява Верджине. Според него ако се вземат предвид и понижаващите се цени на петрола, то това със сигурност няма да остане без значение за дружеството.

Прекратяването на „Южен поток“ е поредният удар срещу компанията, която загуби половината от пазарната си оценка през миналата година и след като през юли ограничи прогнозата си за приходи за 2014 г.

Италианската енергийна компания Eni притежава 43% от акциите на Saipem.

По време на вчерашната търговия книжата на Saipem се понижиха с 0,75 на сто до 9,935 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
vallman
преди 9 години
Защо ми изтрихте коментара???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
deant
преди 9 години
А я ти кажи колко сме спестили? Значи нито едните имат информация нито другите, обаче винаги има такива, които питат така сякаш той знае повече от другия и е готов да го обори с факти. Е? Ти имаш ли цифри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
SA
преди 9 години
***, я кажете колко щяхме да получаваме от ЮП, ако беше построен - ама конкретни цифри от подписани документи, а не пожелания от разни другари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Точно така е, да! Голем пророк си! Същото се случва и по старата тръба, по която през България тече транзита за Турция. Там само въздух транзитираме, ама твоя човек Делянчо Добрев вика, че и за въздуха прибираме по 150 милиона гущера годишно... от другаря Путин,,, хаха!Иначе правилно разсъждаваш, некак си... осъзнато, по комунистически - фактите немат значение, важна е партийната линия! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
deant
преди 9 години
EK уби южен поток и една камара инвестиции на страните участващи. Това е пример как като предадеш суверинитета са на някаква измислена групировка наречена ЕК те прави зависим. Бюрократите абсолютно немогат да се справят с нещото наречено ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Оттук нататък който иска да прави законен бизнес с руснаците да си прави сметките по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Италианската компания Saipem, която доставяше част от тръбите за газопровода Южен поток, може да загуби 1,25 млрд. евро------------------------------да загуби боли ни нас фара, нали именно жабарите там нещо бяха присвоили някви имоти на руснаци за 30 млн. евро? Под предтекст санкции еееми са да се опраат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Те и от мистралите скоро ше се откажат и франсетата ще плащат неустойки. То бива-бива, ама неска ше стане утре-няма да стане. К***енска работа. После най-великите били запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 9 години
Компанията вече официално е уведомена за намерението на Русия да прекрати проекта---скоро и ние ще имаме уведомление, и всички приказки за това, че е само заплаха ще секнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още