IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваната вълна от български и румънски имигранти на Острова не се състоя

За една година броят на имигрантите от двете страни е нараснал с 47 хил., което е сравнимо с ръста от 45 хил., отчетен година по-рано

11:51 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Очакваната вълна от български и румънски имигранти на Острова не се състоя

Четвърт милион румънци и българи живеят и работят във Великобритания, като над 80% от тях са пристигнали преди отпадането на ограниченията на трудовия пазар за имигрантите от тези страни преди 12 месеца, сочи проучване на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет.

Според проучването темпът на нарастване на броя българи и румънци на Острова е останал равномерен и стабилен през последните седем години.

Липсата на бум на имигранти от двете страни, след като ограниченията на трудовия пазар, продължили седем години, бяха вдигнати на 1 януари 2014 г., противоречи на прогнозите на политика Найджъл Фараж и други, според които 5 хил. румънци и българи щяха да пристигат на Острова „всяка седмица” в продължение на няколко години.

Проучването разкрива, че общият брой на румънците и българите във Великобритания е нараснал от 205 хил. през септември 2013 г. до 252 хил. през септември 2014 г. Това е увеличение от 47 хил., сравнимо с отчетеното от 45 хил. в съответния период през 2012-13.

„Ръстът на българското и румънското население във Великобритания е стабилен през последните седем години въпреки преходните ограничения за достъпа им до трудовия пазар и осигурителната система във Великобритания. Краят на тези ограничения не изглежда да е оказал много значим ефект”, коментира пред в. Guardian Мадлин Съмпшън, директор на Обсерваторията.

Тя обяснява, че имиграционният поток от двете страни е бил много по-плавен в сравнение със този от страните, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г., като Полша.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още