IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco затваря 43 магазина въпреки по-добрите от очакваното продажби по Коледа

Търговската верига също така замразява плановете си да отвори 49 нови големи супермаркети

10:43 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tesco затваря 43 магазина въпреки по-добрите от очакваното продажби по Коледа

Затруднената верига супермаркети Tesco обяви, че ще закрие 43-нерентабилни магазина във Великобритания, "значителна част" от които ще бъдат локални обекти, съобщава ВВС.

Компанията също така замразява плановете си да отвори 49 нови "много големи" магазини.

Освен това Tesco закрива пенсионната схема за служителите, прави съкращения за 250 млн. паунда, както и свива режийните разходи с 30%. 

Гигантът в търговията на дребно обаче, който има повече от 3300 магазина във Великобритания, е имал по-добра Коледа от очакваното.

Продажбите през ваканционния период са намалели само с 0,3% на годишна база. Като цяло, сравнимите продажби за трите месеца до началото на януари са намалели с 2,9%. В предишните три месеца продажбите спаднаха с 5,4%.

Продажбите на бакалски стоки в шестте седмици на Коледния период са се покачили с 13% в сравнение с миналата година, а продажбите на облекла онлайн са нараснали с повече от 50%.

Главният изпълнителен директор Дейв Люис, каза че фирмата е "изправена пред реалността на ситуацията" и че се "виждат ползите от вслушването в клиентите".

Tesco също потвърди, че две от неговите поделения - Tesco Broadband и онлайн развлекателната услуга Blinkbox, ще бъдат продадени на TalkTalk.

Компанията обяви също, че Мат Дейвис, шефът на Halfords Group, ще поеме отговорността за операциите на Tesco във Великобритания и Република Ирландия от юни.

Акциите на Tesco поскъпват с повече от 5% в началото на днешната борсова търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още