IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед и Tesco със сходни предизвикателства

Футболният бизнес на Острова обаче е доста по предвидим от търговията на дребно

10:03 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тя е солидна британска компания, лидер на вътрешния пазар от години, през които се е разпространила и по света. Успехите ѝ са постигнати под ръководството на един човек, който се оттегля с почести, пише Financial Times.

Той бива заменен от своя наследник, който скоро осъзнава, че е попаднал на място с много проблеми, известни или не на неговия предшественик. Той трябва да се изправи срещу новопоявили се богати конкуренти, с чиито бизнес модели гигантът не е подготвен да се съревновава.

Новият ръководител бива нарочен за изкупителна жертва и заменен от много уважаван външен човек. Лошите резултати и уронването на репутацията обаче не спират, а нова бърза смяна е немислима.

Това се случи наскоро в Tesco. Както и в Манчестър Юнайтед. На сър Тери Лий съответства сър Алекс Фъргюсън, на Филип Кларк – Дейвид Мойс и на Aldi и Lidl – Манчестър Сити и Челси, и така нататък. Разбира се, има и разлики. В търговския сектор на дребно съществува тенденциозна несигурност около променящите се вкусове на потребителите, които са невъзможни да бъдат предвидени.

Успехът във Висшата лига обаче е много по-предвидим и зависим от парите. Отборите не могат пряко да си купят титлата, но в дългосрочен план трофеите са пряка функция на разходите. А „червените дяволи“, при дълговете на семейство Глейзър, са в очевидно по-неблагоприятна позиция от основните си конкуренти – Манчестър Сити и Челси.

Последния кръг Сити имаха необичайно лош ден, предоставяйки на Челси възможността да застанат начело на класирането. За Юнайтед пък изминалата седмица беше натоварена. Във вторник те загубиха от третодивизионния Милтън Кийнс Донс с катастрофалното 4:0. Наистина, мачът беше за не кой знае колко престижната Купа на Лигата и Юнайтед не излезе с титулярния си състав. Това обаче не е толкова важно на фона на организационния хаос, който цареше в редиците на 20-кратните шампиони на Англия. По-късно в събота те се измъчиха за 0:0 с Бърнли, които си извоюваха промоция от Чемпиъншип.

Същия този вторник отборът плати рекордните за Острова 59,7 млн. паунда – повече отколкото Бърнли е харчил в цялата си история - на Реал Мадрид за аржентинското крило Анхел ди Мария. Той обаче не решава нито един от най-належащите проблеми на Юнайтед, които са в защитен план. Това оставя на отбора възможността да направи нещо по въпроса преди изтичането на летния трансферен прозорец в понеделник. А паническите покупки никога не са добра идея.

(В последния момент снощи Манчестър Юнайтед привлече под наем за един сезон колумбийския нападател на Монако Радамел Фалкао, както и холандския национален халф Дейли Блинд от Аякс с постоянен трансфер. Клуба напуснаха нападателите Дани Уелбек - в Арсенал и Хавиер Ернандес - под наем в Реал Мадрид.)

Ди Мария не изкара пълни 90 минути срещу Бърнли, но допринесе доста за стратегията на отбора, която включваше предимно куриозни действия в защита и изритване на топката в предни позиции по възможно най-бързия начин. След като едва не получи гол в началото на мача Юнайтед започна да доминира на терена, но не се виждаше как ще вкара, дори и в заключителните минути, както често го правеше под ръководството на сър Алекс.

Тъй като първенствата ще почиват заради международни срещи, отборът ще прекара следващите две седмици все още без победа и близо до зоната на изпадащите. Те едва ли ще спечелят титлата, като е много възможно отново да останат извън топ 4. Клубът трябва да финансира амбициите на ван Гаал – в този бизнес няма друга алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още