IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и финансовите пазари – сега накъде?

Победата на Сириза повиши страховете за нова финансова криза в еврозоната и излизането на Гърция от нея

15:07 | 26.01.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на крайнолявата партия Сириза Алексис Ципрас изнася победната си реч в Атина пред симпатизанти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на крайнолявата партия Сириза Алексис Ципрас изнася победната си реч в Атина пред симпатизанти. Снимка: Ройтерс

След пет години постоянно спъвани опити за някакви реформи гърците окончателно решиха, че не им се занимава. На изборите в неделя мнозинството от тях избра популистката крайнолява партия Сириза. Дали нейният водач Алексис Ципрас ще бъде човекът, който в крайна сметка ще изкара Гърция от еврозоната, пита се The Wall Street Journal.

След като спечели убедителна победа на изборите и подписа коалиционно споразумение с малката дясноцентристка партия „Независими гърци“, приоритетите на Ципрас сега са предоговаряне на условията на гръцкия дълг с Тройката - Европейски съюз (ЕС), Международен валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Възможността Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната става реална.

Пазарите изобщо не харесват несигурността – еврото падна под 1,11 долара тази сутрин, преди да се възстанови, но реакциите от понеделник сутринта са заглушени и борсите показват добро представяне. Гръцките акции, особено банковите, понасят загуби, но като цяло бизнесът си продължава както обикновено. Пазарните участници успокоиха страховете от заразяване. 

Най-добрият сценарий за Гърция според професора по политически науки в университета Йейл Статис Калияс е Ципрас да „даде няколко моркова“, подписвайки ново споразумение за спасение на страната под друго име „и да накара партията си да го одобри“. Според Калияс този вариант е малко вероятен и при него Ципрас „ще се преоткрие като социалдемократ, ще реформира гръцката държава и ще доминира гръцката политика в следващите 10-15 години“, пише Bloomberg.

При 99,82% преброени гласове Сириза, което е съкращение за Коалиция на радикалната левица, взе 36,3% от гласовете. Сириза спечели 150 места, „Нова Демокрация“ – 76, Златна зора – 17, То Потами – 16, Комунистическата партия (ККЕ) – 15 и „Независимите гърци“ - 13.

На Сириза не ѝ достигнаха само 2 места за абсолютно мнозинство. Водачите на по-малките партии показаха готовността си да подкрепят Ципрас при формирането на новото правителство. Панок Каменос, който ръководи противопоставяща се на мерките за спасение на страната партия „Независими гърци“, заяви, че ще осигури стабилността и ще подкрепи политическата промяна в Гърция преди изборите.

Ставрос Теодоракис, водачът на партията То Потами (Реката), формирана миналата година центристка партия, заяви че страната трябва да избегне нови предсрочни избори. Той заяви, че няма да подкрепи коалиция, която включва анти-европейски сили.

Според Калияс най-възможният вариант е Ципрас да „успее да събере коалиция, която да работи заедно, може би възползвайки се от подобрените изгледи пред икономиката“. Ако Ципрас се опита да постигне компромис, партията му може да се разцепи. Това означава, че той ще трябва да търси подкрепа от други политици, за да запази поста си, заяви Калияс в имейл до Bloomberg преди изборите. 

В победната си реч в неделя вечерта Ципрас заяви, че Гърция „обръща страницата“ и „оставя зад себе си политиката на ограничения“, както и епохата на т.нар Тройка. Коментарите му подготвиха почвата за трудни преговори между новото гръцко правителство и кредиторите му, заяви Дейвид Шнауц, стратег в нюйоркската Commerzbank. В същото време Ципрас заяви, че не иска „катастрофален сблъсък“ с партньорите на Гърция от еврозоната.

Новият гръцки лидер може да открие по трудния начин, че „преговорите с ЕС не са парада на любовта, който той очаква“, заяви Калияс. Дори и Ципрас да успее да постигне сделка, която да го спаси, не е сигурно, че партията му ще го последва.

В най-лошият случай Ципрас ще „се стреми към никакъв компромис насред призиви за националната чест“, заяви Калияс. Професорът от Йейл нарича това сценарий „Кирхнер“ по името на президента на аржентина Кристина Кирхнер. В този случай Ципрас „ще успее да постигне икономическо бедствие след въвеждане на Grexit и ще възвести радикален популистки режим“.

Пазарите в Европа се справят доста добре в понеделник, както бихме очаквали да направят в по-спокоен ден. Това изобщо не е отзвукът, от който мнозина се безпокояха, но драмата може да дойде в някое от следващите действия на пиесата. Победата на Сириза бе включена в изчисленията и докато ефектът от победата ѝ бе подценен от мнозина, самата победа изглеждаше сигурна. Един поглед върху цялостната картина на пазарите днес е, че количествените улеснения ги успокоиха, за добро или лошо. Това също така предоставя подтик за Ципрас да седне на масата за преговори с Европа и в това отношение може да е по-голяма победа, отколкото президентът на ЕЦБ Марио Драги можеше да се надява.

Главният икономист за еврозоната на  Pantheon Macroeconomics Клаус Вистесен смята, че въпреки заемането на поза, Гърция все още се нуждае от облекчение на дълга и общото съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) продължава да расте. Тази ситуация не може да бъде променена в близко бъдеще нито от местно количествено улеснение, нито от икономически ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 16 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Карай, нали курса на Рублата падна! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
да:) кво беше онова-оптимиста учи английски, песимиста-китайски, реалиста се учи да стреля:) И ние така-оптимиста купува евро, песимиста купува долари, реалиста купува патрони:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
зарязваме еврото и обръщаме сичко в долари :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 18
kalendar
преди 9 години
Ако не клекнат-еврото пак загива...кво правим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Сега ще видим какви ще са първите стъпки на Европа - ако клекнат пред гърците работата е ясна - еврото загива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
Боян
преди 9 години
Ако не друго, то поне живеем в интересни времена. Та според мен сега предстоят изключително интересни, където залогът е огромен. За нещастие Германия е почти сама (много напомня втората световна война), срещу нея са Франция, Италия, Испания и Великобритания със скритата подкрепа на САЩ. Просто Гърция ако някой си мисли, че е сама е изключително ***, а още по *** ще е ако си мисли, че тоя Ципрас е просто един лаладжия, напротив той е доста добре инструктиран какво да прави. Според мен има два варианта за развитие на нещата Гърция излиза поне от Еврозоната т.е победа за Германия или ЕЦБ започва да печата в Италиански стил надминавайки ФЕД и в крайна сметка Германия решава да излезе от Еврозоната и малко след това тя престава да съществува, което ще е чиста победа за ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още