IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и финансовите пазари – сега накъде?

Победата на Сириза повиши страховете за нова финансова криза в еврозоната и излизането на Гърция от нея

15:07 | 26.01.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на крайнолявата партия Сириза Алексис Ципрас изнася победната си реч в Атина пред симпатизанти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на крайнолявата партия Сириза Алексис Ципрас изнася победната си реч в Атина пред симпатизанти. Снимка: Ройтерс

След пет години постоянно спъвани опити за някакви реформи гърците окончателно решиха, че не им се занимава. На изборите в неделя мнозинството от тях избра популистката крайнолява партия Сириза. Дали нейният водач Алексис Ципрас ще бъде човекът, който в крайна сметка ще изкара Гърция от еврозоната, пита се The Wall Street Journal.

След като спечели убедителна победа на изборите и подписа коалиционно споразумение с малката дясноцентристка партия „Независими гърци“, приоритетите на Ципрас сега са предоговаряне на условията на гръцкия дълг с Тройката - Европейски съюз (ЕС), Международен валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Възможността Гърция да бъде принудена да напусне еврозоната става реална.

Пазарите изобщо не харесват несигурността – еврото падна под 1,11 долара тази сутрин, преди да се възстанови, но реакциите от понеделник сутринта са заглушени и борсите показват добро представяне. Гръцките акции, особено банковите, понасят загуби, но като цяло бизнесът си продължава както обикновено. Пазарните участници успокоиха страховете от заразяване. 

Най-добрият сценарий за Гърция според професора по политически науки в университета Йейл Статис Калияс е Ципрас да „даде няколко моркова“, подписвайки ново споразумение за спасение на страната под друго име „и да накара партията си да го одобри“. Според Калияс този вариант е малко вероятен и при него Ципрас „ще се преоткрие като социалдемократ, ще реформира гръцката държава и ще доминира гръцката политика в следващите 10-15 години“, пише Bloomberg.

При 99,82% преброени гласове Сириза, което е съкращение за Коалиция на радикалната левица, взе 36,3% от гласовете. Сириза спечели 150 места, „Нова Демокрация“ – 76, Златна зора – 17, То Потами – 16, Комунистическата партия (ККЕ) – 15 и „Независимите гърци“ - 13.

На Сириза не ѝ достигнаха само 2 места за абсолютно мнозинство. Водачите на по-малките партии показаха готовността си да подкрепят Ципрас при формирането на новото правителство. Панок Каменос, който ръководи противопоставяща се на мерките за спасение на страната партия „Независими гърци“, заяви, че ще осигури стабилността и ще подкрепи политическата промяна в Гърция преди изборите.

Ставрос Теодоракис, водачът на партията То Потами (Реката), формирана миналата година центристка партия, заяви че страната трябва да избегне нови предсрочни избори. Той заяви, че няма да подкрепи коалиция, която включва анти-европейски сили.

Според Калияс най-възможният вариант е Ципрас да „успее да събере коалиция, която да работи заедно, може би възползвайки се от подобрените изгледи пред икономиката“. Ако Ципрас се опита да постигне компромис, партията му може да се разцепи. Това означава, че той ще трябва да търси подкрепа от други политици, за да запази поста си, заяви Калияс в имейл до Bloomberg преди изборите. 

В победната си реч в неделя вечерта Ципрас заяви, че Гърция „обръща страницата“ и „оставя зад себе си политиката на ограничения“, както и епохата на т.нар Тройка. Коментарите му подготвиха почвата за трудни преговори между новото гръцко правителство и кредиторите му, заяви Дейвид Шнауц, стратег в нюйоркската Commerzbank. В същото време Ципрас заяви, че не иска „катастрофален сблъсък“ с партньорите на Гърция от еврозоната.

Новият гръцки лидер може да открие по трудния начин, че „преговорите с ЕС не са парада на любовта, който той очаква“, заяви Калияс. Дори и Ципрас да успее да постигне сделка, която да го спаси, не е сигурно, че партията му ще го последва.

В най-лошият случай Ципрас ще „се стреми към никакъв компромис насред призиви за националната чест“, заяви Калияс. Професорът от Йейл нарича това сценарий „Кирхнер“ по името на президента на аржентина Кристина Кирхнер. В този случай Ципрас „ще успее да постигне икономическо бедствие след въвеждане на Grexit и ще възвести радикален популистки режим“.

Пазарите в Европа се справят доста добре в понеделник, както бихме очаквали да направят в по-спокоен ден. Това изобщо не е отзвукът, от който мнозина се безпокояха, но драмата може да дойде в някое от следващите действия на пиесата. Победата на Сириза бе включена в изчисленията и докато ефектът от победата ѝ бе подценен от мнозина, самата победа изглеждаше сигурна. Един поглед върху цялостната картина на пазарите днес е, че количествените улеснения ги успокоиха, за добро или лошо. Това също така предоставя подтик за Ципрас да седне на масата за преговори с Европа и в това отношение може да е по-голяма победа, отколкото президентът на ЕЦБ Марио Драги можеше да се надява.

Главният икономист за еврозоната на  Pantheon Macroeconomics Клаус Вистесен смята, че въпреки заемането на поза, Гърция все още се нуждае от облекчение на дълга и общото съотношение на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) продължава да расте. Тази ситуация не може да бъде променена в близко бъдеще нито от местно количествено улеснение, нито от икономически ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 9 rate down comment 9
Боян
преди 9 години
Напълно съм съгласен, това всички го знаят предполагам вече, но проблема е че договора е така сключен че ако се разпадне Еврото катаклизмите в Европа ще са толкова големи, че тя няма да се възстанови поне 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
deant
преди 9 години
исках да кажа, хоризонтално, не успоредно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 7
deant
преди 9 години
Проблемът с еврото е че го въведоха твърде рано. Щом си мечтаеха за СЕЩ първо трябваше да се доближат до него идеологически и хората да придобият манталитет на граждани на СЕЩ и чак тогава да дойде единната валута, която да довърши процеса. Трябваше да се изчакат още едно, две поколения, защото народите и без това така се омешаха заради падналите граници, че днешните бебета, вече като порастнат нямаше да знаят какво всъщност е самостоятелна държава в Европа. Всичко обаче, което постигнаха е обратното. По съм склонен да мисля, че след няколко поколения, всъщност границите, които сега ги няма, пак ще бъдат вдигнати, Нещо като успоредно разцепване - север-юг. Това ще бъде катализирано и от демогравските процеси, които тласкат бялото население на север, а отдолу ни подпират африканци и азиатци, които напират да влязат в южната част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 13
Боян
преди 9 години
То точно това е целта на ФЕД, след като се разправят с Европа, което е вече почти свършена работата е много интересно как ще смажат Китайския дракон, който се подкрепя от Руснаците, там ми се струва много по-трудно, понеже Китайците са единни, докато Европейците не са, а и тука е пълно с тарикати дето са свикнали някой да ги храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 12
Боян
преди 9 години
Казах, че е почти сама държавите, които се интересуват от стабилно Евро са Германия, Австрия, Финландия и Холандия. Но нито една от другите държави няма влиянието спестяванията и икономическата мощ да спаси Еврото. Еврото е скритото оръжие на Германия да се завърне на международната сцена като основен играч, но всъщност много елегантно изиграна от останалите и мързеливи братя Европейци. Та Германия трябва да реши или да плаща или отново да е в ъгъла на нищо не значещите държави, тежък избор, но каквото и да решат ще загубят много. Просто ФЕД отново са с няколко хода напред и ще оберат паричките на работливите Германци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
разибра се, че не е. Швейцарците също мислят като Гюнтер :-), само дето не бяха достатъчно глупави да се вържат на евро-далаверата.А за останалите - тепърва ще доуточняват къде точно са границите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 5
data
преди 9 години
И как реши че Германия е сама ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
http://***.paragraph22.bg/22-***/read/srivut-v-cenite-na-suroviia-petrol-udria-bolezneno-zapadnite-energokompanii-i-bankiДа не забравяме и за другите участници в световната "игра"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
abdul
преди 9 години
Освен, че вече клекнаха, те нямат и друга алтернатива. Изпуснат ли Гърция всичко отива по дяволите. Спомни си колко сепартистки движения има из цяла Европа. Като почнеш от наш волен, люпен и стигнеш до нова европа: http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/09/17/1410919517702_wps_9_The_Map_Of_Europe_Would_B.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Всичко това е много хубаво, само че ще ми е много интересно как на близо половината електорат (без значение в Гърция или Германия) някой идва и им казва: От днес вече не сте в еврозоната :-). Нали не си мислиш, че ще кажет: Ами добре, съгласни сме.Със сигурност война в ЕС означава край на "експериментите" на тема ЕЗ, ЕС и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още