IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Базуката" на Марио Драги предизвиква безпокойство в Атина

Гърция е идеалният получател на програмата за количествени облекчения, твърди гръцкият финансов министър Гикас Хардувелис

12:31 | 22.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Базуката" на Марио Драги предизвиква безпокойство в Атина

В очакване на решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ) Атина е силно обезпокоена за това дали и при какви условия президентът на банката Марио Драги ще допусне до участие гръцки облигации в програмата за количествени улеснения, пише в. "Имерисия", цитиран от БТА.

В гръцката столица доминира усещането, че ако в крайна сметка ЕЦБ не изключи гръцките облигации от "пакета Драги", тя вероятно ще ги приеме при определени условия за  достъп на Гърция до програмата за количествени улеснения.

Гърция обаче е притеснена от факта, че нейната спасителна програма, която бе удължена с два месеца, изтича на 28 февруари, а също и от това какви действия ще предприеме в  тази насока следващото правителство на страната.

Според Ройтерс евентуално изключване на гръцките облигации от програмата за количествени улеснения на Марио Драги би могло да има негативен ефект при  оценяването на гръцката икономика от нейните кредитори.

Гръцкият финансов министър Гикас Хардувелис смята, че ако програмата за количествени улеснения на ЕЦБ е на стойност 550 млрд. евро, е възможно да бъдат закупени гръцки  облигации до 15,9 млрд. евро. В момента на пазара свободно се договарят около 35 млрд. евро гръцки облигации, но въпреки това гръцкият пазар остава изолиран от международните инвеститори, които изчакват резултатите от изборите в неделя.

Междувременно Атина увеличава натиска да не бъде изключена от програмата. „Ние сме страната с най-високата дефлация, с най-голям дял на дълга и най-високите лихви“, казва  Хардувелис в интервю за германския бизнес ежедневник Handelsblatt. „Теоретично на база на дефлацията и целта за постигане на ценова стабилност ние сме идеалният получател на програмата“, казва той. Едно евентуално изключване на страната в този момент би било „некоректно“. 

Партията СИРИЗА, която е основна претендентка за  властта, вчера обвини премиера Андонис Самарас за това, че гръцките облигации биха могли да бъдат изключени от пакета
Драги.

В отговор гръцки правителствен говорител обяви, че лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е поискал от ЕЦБ директно да закупи облигации, акт, който уставът на банката изрично забранява. Той обвини СИРИЗА за това, че тя иска да отрече даже европейските политики, допринесли за излизане на Гърция от рецесията. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
ЕЦБ прави именно този буфер за Гърчулята, Суситата миналата седмица защо освободиха франка? Вече има кардбланш ЕЦБ дали ще е 50 милиарда с определени активи или неограничена кредитна линия на ЕЗ банки няма никаква разлика! А и вече Немските и Френските банки доста разчистиха Гърците си ДЦК-а така че ще е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
Bobacho
преди 9 години
Ще ги резнат. Ще кажат, че са им помогнали вече по друг начин. Ще им покажат, че не блъфират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
Jorkata
преди 9 години
Няма да резнат маляките от печатницата - това автоматично ще е смъртна присъда за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още