IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of Italy повиши прогнозите за икономическия растеж на Италия

Очаква се през 2015 и 2016 г. икономиката на страната да нарасне повече от предвиденото

12:12 | 08.02.15 г.
<p>
	Игнацио Виско. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Игнацио Виско. Снимка: архив Ройтерс

Италианската икономика се очаква да нарасне повече от предвиденото по-рано през тази година и през следващата в резултат от програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации, заяви управителят на централната банка на Италия Игнацио Виско.

Bank of Italy очаква третата по големина икономика в еврозоната да нарасне с повече от 0,5% през тази година и с над 1,5% през следващата, заяви Виско по време на финансова конференция, цитиран от CNBC. 

Миналия месец централната банка на Италия намали прогнозата си за растежа на икономиката през 2015 г. до 0,4%, предупреждавайки, че икономическото възстановяване ще бъде бавно и нестабилно. По-ранната прогноза за растежа през 2016 г. беше 1,2%.

По време на същата конференция изпълнителният директор на Международният валутен фонд (МВФ) Карло Котарели заяви, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации показва, че има място за оптимизъм по отношение на икономическия растеж на Италия през тази година.

Междувременно тази седмица Европейската комисия заяви, че икономиката на страната ще нарасне с 0,6% през тази година и с 1,3% през следващата, докато тази на целия блок ще се разшири съответно с 1,3% и с 1,9%.

Италия не е отчитала тримесечие на растеж от средата на 2011 г. Виско твърди, че последното тримесечие на 2014 г. няма да е изключение от това, основно заради намаляването на инвестициите.

В опит да предотврати дефлацията в еврозоната ЕЦБ обяви схема за количествени облекчения и ще купи активи за 60 млрд. евро за месец, започвайки през март. Тя е насочена предимно към купуването на държавни облигации. Схемата ще бъде в сила до септември 2016 г.

По-ниските лихви и по-слабият обменен курс на еврото могат да доведат до такива нива на инфлацията, които съответстват повече на ценовата стабилност до края на следващата година, твърди Виско. ЕЦБ цели инфлация от малко под 2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още