IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската периферия печели най-много от спада на лихвите

По-ниската доходност означава по-добри условия за страни като Испания и Италия, но те са уязвими при евентуално обръщане на тенденцията, смятат експерти

15:03 | 06.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страни като Испания и Италия имат най-голяма полза от настоящия период на ниски лихви, показаха изчисления на Capital Economics, публикувани в петък. От компанията добавиха, че тези страни са също така най-уязвими от потенциално покачване на доходността на облигациите, пише WBP online.

Южните страни от еврозоната печелят най-много от сегашните по-ниски разходи за финансиране на държавите, пише в изследването на Capital Economics. Въпреки това тези страни, заедно с Япония, са най-уязвимите, когато доходността по облигациите се повиши в бъдеще.

„Не е изненадващо, че страните, които печелят най-много от ниската доходност са като цяло тези с високи нива на дълга, най-вече Япония и Италия“, пише в доклада.

Обратно, Германия ще се възползва много по-малко от падащите лихви, тъй като има относително ниски финансови изисквания заради бюджетния си излишък.

Има и някои изключения, дори и в европейския юг. „Гърция има второто най-високо общо ниво на дълга от всички развити икономики след Япония, но разходите за финансирането ѝ са изключително ниски“, тъй като страната изобщо не набира средства от пазарите в момента, посочват анализаторите. Това поставя Гърция в позиция, при която тя няма да бъде засегната от промените в доходността по облигациите, поне не и в краткосрочен план.

Ирландия е друг пример, твърди докладът. Страната се кредитира при ниска доходност въпреки високото ниво на дълга си.

Кои страни ще пострадат най-много, ако се повиши доходността по облигациите? Отново това ще бъде периферията на еврозоната, заключава изследването. Изчисленията са направени чрез корелацията между спада на лихвите  (продължаващ две години) и фискалната полза, която носи (като процент от брутния вътрешен продукт (БВП).

“Италия и Испания ще са сред най-уязвимите при възстановяване на лихвените проценти, ако например страхът от Grexit накара доходността им да се повиши“, пишат изследователите, добавяйки, че Япония също е в списъка.

Те също предупреждават, че настоящият период на ниска доходност не може да реши фискалните проблеми на периферията. Спадът на лихвите донякъде отразява очакванията, че номиналният ръст на БВП ще е по-нисък. „Ако тези очаквания се окажат верни, съотношенията спрямо дълговете може да се окажат по-високи, отколкото биха били в друг случай и то въпреки спада на лихвите“.

Не трябва да се забравя, че повечето южни страни все още дават повече пари за плащане на лихвите в номинално изражение въпреки спада на лихвите. Причината за това е, че заемите им също са нараснали с времето. Например плащанията на лихвата по дълга на Испания са се повишили от 1,1% от БВП през 2008 г. до 3,1% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още