IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Инфлацията ще се ускорява постепенно през 2015 г.

Най-новите икономически индикатори показват умерено нарастване на еврозоната, посочва институцията

13:24 | 05.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скорошният спад в цената на петрола подкрепя световното икономическо възстановяване, но забавя инфлацията. Възстановяването остава постепенно и икономическото развитие варира в различните световни региони. Това са акцентите в първия брой за 2015 г. на бюлетина на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише WBP Online.

ЕЦБ заяви, че „нивото на средносрочния паричен пазар е спаднало допълнително, временно достигайки ново историческо дъно“, докато „дългосрочните лихви също са достигнали историческо дъно“.

Това развитие на обстоятелствата отразява слабия темп на растеж и „укротената динамика на инфлацията“, както и пазарните очаквания за изкупуване на държавен дълг от еврозоната, заяви банката. Цените на акциите във валутния съюз въпреки това са се увеличили и обменния курс на еврото е спаднал допълнително, както в номинална стойност, така и спрямо щатския долар, отбелязва банката.

ЕЦБ смята, че „най-новите икономически индикатори и резултати от проучвания показват умерено икономическо нарастване на еврозоната в краткосрочен план, докато скорошният спад в цената на горивата би трябвало да подкрепи ръста в дългосрочен план“.

Банката отбеляза някои позитивни сигнали на пазарите на труда, въпреки оставащите високи нива на безработица и неизползвания капацитет, които се очаква да намаляват бавно.

„Инфлацията в еврозоната намаля значително през декември до -0,2%“, отбеляза с притеснение ЕЦБ. Тя предрича, че „краткосрочната перспектива пред инфлацията остава слаба и годишната инфлация най-вероятно ще остане много ниска или негативна в идващите месеци“.

„Подкрепена от мерките на ЕЦБ за парично стимулиране, настоящето възстановяване и заложеното предположение в пазарите на фючърси за увеличение на цената на петрола в бъдещия период, инфлацията се очаква да се увеличава постепенно по-късно през 2015 и 2016 г.“, заяви ЕЦБ.

Централната банка намери известни позитиви от успокоението на спада на кредитиране на нефинансови компании. Ръстът на заемите към домакинствата се стабилизира на малко по-позитивно ниво.

„Тези развития бяха предизвикани от широкото и значително намаляване на лихвите по заемите от лятото на 2014 г. Въпреки подобрението на условията за заемите, както бе отчетено от проучване на банковите заеми в еврозоната през януари 2015 г., кредитните стандарти остават сравнително строги. Мерките на ЕЦБ за паричната политика би трябвало да доведат до допълнително подобряване на кредитните потоци“, заключва банката в обобщението на бюлетина.

Като резултат от това Изпълнителният съвет на ЕЦБ реши да започне разширена програма за покупка на активи на 22 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Repoman
преди 9 години
Ами браво, искахме инфалция и затова ЕЦБ печаташе пари за да се улеснят количествено западните европейци. Е улесниха се. Сега да видим кой ще плаща сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още