IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Прает: ЕЦБ вижда позитивни сигнали в еврозоната

Инфлацията във валутния блок обаче ще остане отрицателна през голяма част от годината, заяви централният банкер

11:30 | 30.01.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петер Прает. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петер Прает. Снимка: Ройтерс

Паричното предлагане в еврозоната показва някои позитивни сигнали през декември и ръстът на кредитите се подобрява, заяви в четвъртък членът на Изпълнителния съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает, пише WBP Online.

Прает е един от ключовите хора, отговорни за вземането на решенията в институцията. Той заявява, че паричното предлагане в еврозоната се подобрява през декември, но кредитирането на компаниите се е повишило.

Членът на ИС на ЕЦБ участва в конференцията Clearstream в Люксембург. Прает обърна внимание, че „според данните за паричното предлагане има някои доста позитивни сигнала, има ръст на кредитите на годишна база и също така по отношение на паричните потоци към нефинансови компании“.

„Наблюдаваме някои доста окуражаващи сигнали при паричния и кредитния пазар“, допълва Прает.

Коментарите му дойдоха малко след като ЕЦБ публикува данните си за паричното предлагане и кредитите в четвъртък сутрин. Широкият паричен агрегат M3 се увеличава с 3,6% на годишна база през декември, което съвпадна с очакванията на икономистите. Заемите за частния сектор пък продължават да намаляват, но с по-бавно темпо.

Петер Прает също така подчертава спада в лихвите на кредитите за компаниите. „През последните месеци ние наблюдавахме значителен спад в разпространението на кредитите към нефинансови компании“, заявява той пред публиката.

Според Прает инфлацията в еврозоната се очаква да остане под нулата „през много голяма част от 2015 г.“. Това няма обаче да означава дефлация, отбелязва той. Прогнозата му е, че инфлацията ще достигне „повратен момент“ около третото тримесечие на тази година, в зависимост от много фактори – най-вече цената на петрола, съотношението между валутите и цените на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 9 години
ГОЛЯМ *** Е ТОЗИОтрицателната инфлация показва, че питимните да теглят кредити и да завъртят колелото на икономиката липсват!БЕРЛИНСКАТА СТЕНА КОЯТО ИЗДИГНА ЕВРОПА С РУСИЯ В УКРАЙНА ЩЕ ДОВЪРШИ И ОНОВА, КОЕТО ВСЕ ОЩЕ ПЪХА КАТО ПРОИЗВОДСТВО!Майка ни жална на нас с тези случващи се в Европа събития и с тази конфронтация на България с Русия! С Русия може да не си приятел, но е страшно когато тя ти е ВРАГ!При разправата с враговете си рашъните са жестоки!Вижте какво се случи с Южен поток, и как едва сега нашите политици осъзнаха, че утре ще загубят и малкото което им е останало, защото на територията наречена България вече ще работят ТУРСКИТЕ ФИРМИ С ПРЕФЕРНИАЛНА ЦЕНА НА ГАЗА! С договора ТУРСКИ ПОТОК Путин даде България на ЕРДОГАН!ИГРАТА СВЪРШИ СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА "Еврорегион Тракия" с административен център ОДРИН!А дотогава Боко и компания ще ни облъчват с реформите, ще прехвърлят от пусто в празно докато осъзнаят, че света вчера не е света днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
data
преди 9 години
А може би ти просто бъркаш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
И какви са позитивните сигнали? Освен ръст на кредитирането друго не видях. Наистина ли тези хора още не са забелязали, че дълговете са една тиктакаща бомба, която все някога ще избухне?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Repoman
преди 9 години
"Инфлацията във валутния блок обаче ще остане отрицателна през голяма част от годината, заяви централният банкер."Ех, мечти, мечти ... Да се улесняваш количествено с парите и да имаш отрицателна инфлация. За съжаление, когато внасяш много от стоките от Азия и Америка, а там продават срещу долари, неизменно цените в евро растат, защото еврото спадна с едни 10-15% за последните 2 месеца. Вярно, някои стоки се произвеждат в ЕС, така че е реално да се очаква инфлация от около поне 3-4% за 2015г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още