IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количествените улеснения на ЕЦБ може да приключат преди септември 2016 г.

Лесните пари могат да бъдат прекратени, когато инфлацията в еврозоната достигне 2%, смята членът на банката Бостян Язбец

11:52 | 06.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Словенската централна банка Бостян Язбец. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Словенската централна банка Бостян Язбец. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да прекрати предварително програмата си за изкупуване на активи по-скоро от обявеното. Това може да стане, ако инфлацията достигне ниво от 2%, заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Бостян Язбец пред The Wall Street Journal.

Наскоро обявената програма за изкупуване на активи, известна още като количествени улеснения, има отворен край и може да приключи по-скоро от заявеното. Това може да стане, ако инфлацията в еврозоната достигне целта от 2%, заяви Язбец, който ръководи Словенската централна банка.

Продължителността и размерът на количествените улеснения могат да бъдат намалени или изцяло спрени дори преди септември 2016 г. Това ще стане, като инфлацията във валутния съюз от 19 държави достигне средносрочната цел на банката от малко под 2%, заяви Язбец.

„Количествените улеснения ще окажат позитивно влияние върху икономиката и също така ще поведат... нивото на цените до диапазона на ценова стабилност, за който ЕЦБ е отговорна“, пише в негово изявление от четвъртък. „Разбирам го по този начин. Когато мандатът за цените е изпълнен, можем да прекратим програмата по-рано“.

Той подчерта, че количествените улеснения ще имат позитивен ефект върху икономиката на еврозоната, стига правителствата да постигнат структурни реформи.

Бостян Язбец коментира и продължаващите преговори с Гърция. Той заяви, че „все още има време да намерим решение, което няма да компрометира усилията на всички други страни, които са изцяло отдадени на изпълнението на задълженията си и, разбира се, реалността на ситуацията, пред която е изправена Гърция в момента“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
Баф мааму как са прекръстили печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 9 години
Баф мааму как са прекръстили печатницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още