IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще предостави спешна подкрепа за банките в размер на 60 млрд. евро?

Банките са „абсолютно защитени“ и няма проблем с тяхната ликвидност, уверява гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас

20:40 | 05.02.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще предостави спешна подкрепа за банките в размер на 60 млрд. евро?

Европейската централна банка (ЕЦБ) е дала зелена светлина на Централната банка на Гърция относно нейно искане да предостави на банките в страната спешна ликвидна подкрепа за близо 60 млрд. евро. Това споделят пред Ройтерс лица, запознати с процеса.

Това се случва, след като ЕЦБ затегна условията, при които гръцките търговски банки могат да получат финансиране. Базираната във Франкфурт институция отказа да приема гръцки облигации като обезпечение, с което прехвърли топката към Централната банка на Гърция. Ходът на ЕЦБ означава, че именно Централната банка на Гърция ще осигурява ликвидност за месните трезори в следващите седмици.

„Цифрата е около 60 млрд. евро, а може би е дори повече“, разкрива едно от лицата, пожелало анонимност. Според Bloomberg става дума за 50 млрд. евро по линия на Програмата за спешна ликвидна подкрепа ELA плюс допълнителни 9,5 млрд. евро.

Гръцките банки са „абсолютно защитени“ и няма проблем с тяхната ликвидност. В това увери гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас.

„Решението на ЕЦБ (да откаже да приема гръцки облигации като обезпечение – бел. ред.) може да бъде преосмислено, ако бъде постигнато споразумение между гръцкото правителство и неговите европейски партньори“, каза пред журналисти централният банкер.

Стурнарас проведе среща със заместник-министър председателя на новоизбраната лява партия СИРИЗА Янис Драгасакис. Тема на разговор бяха последните събития около страната, съобщи по-рано говорителят на Централната банка на Гърция.

„Депозитите и ликвидността са абсолютно защитени“, заяви Стурнарас.

Същевременно Европейската комисия очаква, че през 2015 г. именно Гърция ще постигне най-бърз икономически растеж сред страните членки на Европейския съюз. Оптимизмът на ЕК е базиран на допускането, че Атина ще се придържа към условията на спасителната програма, отбелязва още Ройтерс.

ЕК очаква, че през тази година Гърция ще запише растеж от 2,5%, след като по-ниските цени на петрола и по-високите разполагаеми доходи ще стимулират потреблението и износа и най-вече – туризма и търговията. По-евтиното евро и нарасналата конкурентоспособност също ще са от полза за гръцката икономика.

За 2016 г. ЕК прогнозира ръст от 3,6% - толкова, колкото очаква за Ирландия и Латвия. През второто тримесечие на 2014 г. Гърция съумя да излезе от рецесията, обхванала страната близо шест години, след като записа покачване на БВП в рамките на 1 на сто на годишна база.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
wow бая *** народ вирее в *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Като казвам за газ и петрол, че има в Гърция тва не ми е хрумнало от нищото на кой му е любопитно, ей тази книжка написана от Германец, можете да поспорите с него http://***.amazon.de/gp/aw/d/3426276054/ref=redir_mdp_mobile/279-1044858-2345554Има я и като audiobook, но е на швапски, на английски не съм я търсил, можете да поровите да си свалите и да се просветите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 9 години
"северните страни са отворили много бутилки шампанско,"Нали това се питаме - те ли го издигнаха да свърши работата по бързия начин , защото отдавна дипломацията и здравия разум не дават резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 29 rate down comment 12
Ironhorse
преди 9 години
Вече е ясно за всички, че или Гърция ще спазва договореностите или отива към фалит и Grexit, само че и от ЕС.Според мен северните страни са отворили много бутилки шампанско, след като гърците избраха Сайпрас, защото той с безумната си политика ще фалира Гърция и така ще напуснат ЕС съгласно правилата, не на сила.А, сега да видим испанци, португалци, че и ние българите, дали ще спазваме правилата или шута в г***за и вън от клуба на богатите ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Хубаво хубаво.. колко да е хубаво.. в единия случай Гърция ще изпращи в другия Германия :-)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 0
d333
преди 9 години
Те хубаво ще напечатат пари и да ги дадат на банките, ама дали ще стигнат до правителството. Щото гърците теглят здраво кеш в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 6
abdul
преди 9 години
Дори и да е така, туй нямаше как да е възможно без съдействието на целокупния гръцки народ, който съвсем сам си избра СИРИЗА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 2
Моабет да става
преди 9 години
"Гърцията имала петол и газ там покрай Крит, обаче много *** оферти 25%/75% за врага .."Не знам дали е така но ако е така ситуациата много ми прилича на тази с Кипър. Откриха големи находища газ , фалклираха , чужди компании взеха концесии на безценица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
"Абсолютно" ? Хихихихиих ще има играчка плачка много много скоро. за да пуснат спешни от ELA 60 млрд, представете си какъв банк-рън има в момента. Европечатарката в Гърция вече работи на пълни обороти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 9 години
Сигурно ще има някакви боклучави обезпечения от банките .Идеята не е да се връща на кредиторите драхми а Е до когато това е възможно .Когато се изчерпи програмта ELA и всички възможни подпрограми ,тогава ще видим дизайна на новата драхма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още