IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас в Брюксел: Гърция уважава правилата на ЕС

Нашата цел е да зачитаме върховната власт на народа в Гърция, каза още гръцкият премиер след разговори с европейски представители

17:02 | 04.02.15 г. 4
<p>
	Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер в Брюксел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас и Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Ние уважаваме правилата на ЕС, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в Брюксел, предадоха DPA и БТА.

"Нашата цел е да зачитаме върховната власт на народа в Гърция и ясния мандат от нашия народ", каза Ципрас. "Ние искаме да коригираме тази рамка, а не да я счупим. И ние вярваме, че в тази рамка можем да намерим взаимно приемливо решение за нашия народ, за нашите общи перспективи", подчерта гръцкият премиер, като добави, че преговорите вървят в "правилна посока".

Времето притиска Атина, тъй като европейската част от спасителния пакет за Гърция се предвижда да изтече в края на месеца, а ако Атина не успее да договори удължаване, това може да доведе до проблемно излизане от спасителния план и дори банкрут, коментират анализатори.

След срещата с Ципрас Доналд Туск изтъкна нуждата "да се намери решение, приемливо за всички страни членки, участващи в преговорите", и добави, че тези дискусии ще се състоят в рамките на Еврогрупата. "Те ще бъдат трудни и ще изискват сътрудничество и диалог, както и решителни усилия от страна на Гърция", посочи Туск.

Според източник от ЕС, цитиран от DPA, е много вероятно среща на Еврогрупата да се състои на 11 февруари. Целта й ще бъде да подготви срещата на върха на ЕС на следващия ден, на която се очаква да бъде обсъдено искането на Гърция за предоговаряне на спасителното споразумение.

Цитираният източник, пожелал анонимност, е заявил също, че финансовите министри няма да вземат "големи решения". Следващото редовно заседание на еврогрупата е насрочено за 16 февруари, отбелязва DPA.

От своя страна, председателят на ЕП Мартин Шулц заяви след срещата си с Ципрас, че гръцкият премиер се стреми към "сътрудничество, а не към разцепление", предаде ТАСС.

"Все още не са постигнати необходимите решения, но аз мисля, че гръцкият премиер, които тези дни осъществява редица посещения в чужбина, се стреми към европейско сътрудничество, а не към разцепление", посочи Шулц.

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Поучително е да гледаме как си гледат интереса. Не го правят с рогата напред. Нека завърши играта и тогава да си правим изводите за нас си.Да..,Ще има още дълги години да се еманципираме, а не да сервилничим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Каквото и да говорят гърците - никаква вяра им нямам. Поставили са си за цел да си олекотят хомота и не ги интересува какво или кого трябва да смачкат, за да го постигнат. Всичко е демагогия - очаквам пак разправии и скандали в най-скоро време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
rover
преди 9 години
Изключително ценно и оригинално мнение. Напоследък не съм чел нито едно такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 15
ert
преди 9 години
Браво на Ципрас, това е политик който е патриот, а не като нашите мижитурки. Първо гледа интереса на народа, а нашите като им кажат изуват гащите на народа и го надупват по команда. При нас може да минават лафове като шокова реформа, затягане на коланите и други подобни, защото сме добро стадо, ама при гърците нещо не става работата.Ципрас ще им покаже как се играе по правилата, а не по двойния стандарт който важи за такива като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още