IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се противопоставя на гръцкия спасителен план

Атина е изправена пред проблема да остане без потенциален източник на външно финансиране в края на февруари

09:33 | 04.02.15 г. 19
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е изправен пред предизвикателството да убеди Европа в плана за спасение на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е изправен пред предизвикателството да убеди Европа в плана за спасение на страната. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) се противопоставя на един от ключовите елементи от новия план на гръцкото правителство за оздравяване на икономиката, оставяйки Атина без потенциален източник на външно финансиране след края на международната спасителна програма в края на месеца.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис предложи на европейските чиновници Атина да набере 10 млрд. евро чрез издаване на краткосрочни облигации – т.нар. "мостово финансиране", които да помогнат на страната да отговори на плащанията си през следващите три месеца. През този период пък новият спасителен план ще бъде съгласуван с партньорите от еврозоната, предава Financial Times.

Въпреки привидно разумното предложение ЕЦБ не желае да одобри продажбата на дълг. По думите на анонимни представители на институцията "гръцкият план разчита изцяло на ЕЦБ", което дава възможност на Марио Драги и компания да "играят твърдо".

Без предоставянето на мостово финансиране Атина ще бъде принудена да излезе от своя спасителен план без достъп до спешно финансиране за първи път от началото на първия гръцки спасителен план през май 2010 г.

Позицията на ЕЦБ повдига залога в своеобразната битка за и против строгите икономии между гръцкото правителство и международните кредитори. Ако казусът не бъде решен бързо, Гърция може да бъде изправена пред реалната възможност за изчерпване на паричните средства в рамките на едва няколко седмици.

Подобно развитие би могло да засегне значително и чувството на оптимизъм сред инвеститорите, които по време на сесията във вторник дадоха кредит на доверие на местния капиталов пазар. Основният борсов измерител в страната ASE се покачи с над 11 на сто, а разходите по заемите отстъпиха с почти цял процентен пункт.

Гръцкото правителство заяви, че може да оцелее без допълнителни средства до юни, когато ще трябва да заплати 3,5 млрд. евро. Но много представители на Европейския съюз се опасяват, че един евентуален крах на преговорите може да рестартира процеса на паника на пазара и да стимулира вълна от изтегляне на средства от банките.

Според мнозина председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер се очаква да притисне новия гръцки премиер Алексис Ципрас в опит за "техническо" удължаване на сегашния спасителен план, когато двамата мъже се срещнат в Брюксел в сряда.

Финансовите министри от еврозоната се очаква да проведат спешни разговори в Брюксел на 11 февруари, за да обсъдят плановете на Янис Варуфакис. Гръцкият финансов министър ще се срещне с президента на ЕЦБ Марио Драги също в сряда.

Въпреки натиска от страна на няколко лидери на ЕС длъжностните лица, които са се срещали с Варуфакис, твърдят, че той е настоявал, че новото правителство не може да поиска удължаване на срока по политически причини. По думите му това ще изпрати сигнал, че Атина е готова да се съгласи със сегашния спасителен заем, отричането на който залегна в основата на предизборната програма на СИРИЗА.

"Те осъзнават ниското си влияние, но чувстват, че имат мисия и създават впечатлението, че са готови да рискуват много", казва банкер след срещата на гръцкия финансов министър с представители на британския банковия сектор в Лондон. "Неподновяването на програмата е само илюстрация. Беше пределно ясно, че те няма да поискат удължаване на срока", добява той пред FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 17
dakl
преди 9 години
САЩ започват нова игра с шантаж на Меркел с помоща на Гърция. След Гърция вълната ще залее Италия, Испания, Пуртугалия и Германия ще трябва да отстъпи , или да се подчини напълно на Вашингтон, иначе ще си търси нов канцлер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 2
honaniga
преди 9 години
На гърците им е пределно ясно, че нищо не могат да променят. Напълно ги разбирам, че заради избирателите си обикалят наляво и надясно и пресъздават картината на чутовна битка.Горе-долу така протичат срещите.Първо се почва с лични подаръци, ръкостискания и целувки. Така де за пред хората. После при разговорите на аргументираното гръцко" Трябва да е така", европейските им партньори а ргументирано им отговарят"Няма как да стане". После следва четене на конско и набиване на канчето от европейските партньори. След края всички казват колко са били "ползотворни" разговорите. Гърците ще трябва да си плащат като попове, а за, това Сириза ще обвини световният империализъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
мене долара не ме *** особено аз съм с еврото ... кой е с долари да се опраа, но и там не пада нищо, че е долари ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
И по важно, защо?Винаги законът има две страни!Нашето правосъдие ряпа да яде!Ако ме е яд на нашите прависти е че гледат много на дребно, много битово на правосъдната система. Имаме нужда от играчи на високо силно интелектуално ниво.А те все с кокошкари се занимават.Голям смях е стоя крал на наркотиците..Човек като ги слуша нашите медии, ще си помисли, че само у нас има дрога.Да сте чули кой разпропстранява дрогата на запад и има ли задържани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Как на времето на Ирак опростиха дълга?Не помните ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 5
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходжаhttps://***.youtube.com/watch?v=7OuUE2PZR_s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Емилия и Сакис Кукос - Коледаhttp://vbox7.com/play:0fa81ed567
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
А расте ли в долари :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
misantrope я скивай тея кво пишат, кой още губел от Греция .... еееми ако искат аз ?!? :))))Chelsea Clinton's Husband Suffers Massive Hedge Fund Loss On Greek Investmenthttp://***.zerohedge.com/news/2015-02-03/chelsea-clintons-husband-suffers-massive-hedge-fund-loss-greek-investment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още