IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля излизане от "тройката" кредитори на Гърция

Спасяването на Атина може да е в конфликт на интереси с новата програма за количествени улеснения в Европа, пише Handelsblatt

11:18 | 03.02.15 г. 3
ЕЦБ обмисля излизане от "тройката" кредитори на Гърция

Европейската централна банка (ЕЦБ) обмисля оттегляне от "тройката" международни кредитори, формирана заедно с Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК), която ръководи спасяването на Гърция, пише германският ежедневник Handelsblatt.

Дебатът за това дали институцията да се оттегли отразява загрижеността в рамките на ЕЦБ, че мащабният план за изкупуване на държавни облигации, представен миналия месец, може да доведе до конфликт на интереси, съобщава изданието.

"ЕЦБ ще използва възможността, за да излезе", изтъква Handelsblatt, позовавайки се на правителствен източник.

През миналата седмица новото правителство на крайнолявата партия СИРИЗА, водено от Алексис Ципрас, заяви, че иска да сложи край на спасителния заем и няма да си сътрудничи с тройката инспектори в Атина.

Без да посочва източник, Handelsblatt също така съобщава, че МВФ също желае да напусне "тройката", оставяйки ЕК като единствен останал участник.

Германският ежедневник посочва още, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не вярва в концепцията на "тройката" и обмисля вариант с по-демократичен контрол на изпълнението на поставените цели.

В понеделник Гърция конкретизира плановете си за решаване на спора за дълга на страната. Новият министър на финансите Янис Варуфакис заяви в интервю за Financial Times, че правителството му вече няма да настоява за отписването на дълга в размер на 315 млрд. евро.

Вместо това натоварването ще трябва да стане поносимо чрез серия от замени на дългови облигации. В нея са включени два типа нови облигации. Единият вид е обвързан с номиналния икономически растеж, като те ще заменят спасителните заеми, а вторият тип са "постоянни, безсрочни или вечни облигации", които ще заменят боновете, които държи в момента Европейската централна банка.

По този начин се избягва нуждата от използването на термина "подстригване на дълга", който е политически неприемлив в Германия и в други страни кредиторки на Гърция, заяви Варуфакис. От своя страна Гърция ще генерира първичен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 1 до 1,5%, дори ако това означава, че лявата партия СИРИЗА няма да може да изпълни всички свои предизборни обещания. Също така се планират мерки срещу укриването на данъци от богатите, "които не са плащали своя справедлив дан по време на шестгодишната криза".

Обвързване на изплащането на дълга с икономическия ръст предложи вчера и новият икономически министър на Гърция Георгиос Статакис. "Би било добре, ако плащанията са свързани с темпа на растеж: ако има по-голям растеж, плащанията ще са повече", каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Струва ми се, че не хвана посланието :-). Че ще се изпечатат тия дългове от ЕЦБ е ясно, интересното е как ще го обяснят това и на едните и на другите електорати, а именно - на гръцките, че смелия Ципраскулес изгони тройката, а на Гюнтерови - че няма да плащат за гръцкия масраф. И хоп: тройката изчезва, а дълговете стават безкрайни облигации - ех, че сладко :-). Всичко е в понятията са казали дъртите елини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Напротив, напротив. Двете финансови институции от тройката искат да се махнат. Ще остане ЕК която НЕ Е финансова институция. Ще рече, вече няма да дават заеми на Гърция а само безвъзмездни пари на ЕС данъкоплатците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Ей начи големи финтове голяма работа. Му хубу - няма да е тройка ми ще е двойка, няма да е преструктуриране ами заменка на облигации. Гръцките философи са богове на философските спорове за уточняване на понятията. Велико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още