IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Гърция има нужда от ръст, а не от строги бюджетни икономии

Според американския президент има граници, до които европейските кредитори могат да притискат Атина

08:32 | 02.02.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама: Гърция има нужда от ръст, а не от строги бюджетни икономии

Президентът на САЩ Барак Обама изрази симпатията си към новото гръцко правителство, което търси начини да ограничи остеритета (програмата на строги бюджетни икономии – бел. ред.), заявявайки, че има лимити за това доколко европейските кредитори могат да притискат Атина да изплати дълговете си, докато тя преструктурира икономиката си.

"Не може да продължавате да притискате страна, която е в състояние на депресия. В един момент трябва да се предложи стратегия на растеж, за да могат да се изплащат дълговете да и да се понижи дефицитът", заяви Обама в интервю за CNN.

Обама каза още, че Атина трябва да преструктурира икономиката си, за да засили своята конкурентоспособност, но е трудно да се инициират тези промени, ако стандартът на живот на хората е спаднал с 25%. По думите му в крайна сметка политическата система и обществото няма да могат да поддържат това.

Същевременно американският президент изрази надежда, че в крайна сметка Гърция ще се договори с кредиторите и ще остане в еврозоната, добавяйки, че "това ще изисква компромиси на всички страни".

Коментарите на американския президент се случват на фона на опита на новото гръцко правителство да убеди страните от еврозоната да облекчат условията, при които Атина получи големи международни финансови спасителни програми през последните години. Опциите включват намаляване на гръцките бюджетни ограничения и евентуално "подстригване" на дълга.

Отношенията между Гърция и останалата част от еврозоната са обтегнати, откакто крайнолявата СИРИЗА спечели изборите на 25-ти януари и сформира коалиционен кабинет.

"В по-широк смисъл аз съм загрижен за растежа в Европа", каза също така американският президент. Той заяви още, че фискалната предпазливост и структурните промени са важни за много страни от еврозоната, но "това, което показва опитът на САЩ,.. е, че най-добрият начин за намаляване на дефицитите и възстановяване на фискалната стабилност е да има ръст. И когато имаме икономика в свободно падане, трябва да има стратегия за растеж, а не просто усилия за изстискване на повече и повече от народа, който страда все повече", каза още Барак Обама.

Под управлението на Обама общият дълг на САЩ нарасна с над 70% за шест години до над 18 трлн. долара, припомня по този повод икономическият блог ZeroHedge.com.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
"Под управлението на Обама общият дълг на САЩ нарасна с над 70% за шест години до над 18 трлн. долара"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
"В по-широк смисъл аз съм загрижен за растежа в Европа"този е някакво недоразумение на Божието сътворение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Муаааахахаха.....!"Президентът на САЩ Барак Обама изрази симпатията си към новото гръцко правителство...."Хахахаха.... Симпатии към комунето Ципрас! ""Не може да продължавате да притискате страна, която е в състояние на депресия."Колко пъти чухте американски президент или висш чиновник да се изкаже така за България, в която един беден, депресиран грък се чувства богаташ? Това са думи за страната, която изгони американските бази от територията си, докато нашето джудже Президентко прави ***, за да ни уреди с американски бази!"Обама каза още, че Атина трябва да преструктурира икономиката си, за да засили своята конкурентоспособност, но е трудно да се инициират тези промени, ако стандартът на живот на хората е спаднал с 25%."Някаква разлика намирате ли в това и онова, което каза Кери на Боко преди две седмици? С колко % е спаднал стандартът на живот на българите от 2009 насам?Сега разбрахте лиэкъде са гърците и къде сте вие? На никой не му пука за евтини ***! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
Kaoru
преди 9 години
Американски празнословия с цел Гърция да не се отклонява към Русия или Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
О! Бама! Що не кътнете вашия кредит към ГРЦИЯ? Ако вие кътнете ващия и Кръстина Лагард техния, и ЕЗ ще кътне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nide
преди 9 години
Само за протокола: There is a range of possible solutions: extending the maturities, lowering interests rates, and the much more radical solution, the haircut, Matthieu Pigasse, the head of Lazards Paris office who has advised Greece in the past, said in a Jan. 30 interview on BFM Business television. If we could cut the debt by 50 percent he said, it would allow Greece to return to a reasonable debt to GDP ratio. Източник: http://***.bloomberg.com/news/articles/2015-02-01/france-open-to-easing-greek-debt-burden-finance-minister
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още