IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще предостави спешна подкрепа за банките в размер на 60 млрд. евро?

Банките са „абсолютно защитени“ и няма проблем с тяхната ликвидност, уверява гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас

20:40 | 05.02.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще предостави спешна подкрепа за банките в размер на 60 млрд. евро?

Европейската централна банка (ЕЦБ) е дала зелена светлина на Централната банка на Гърция относно нейно искане да предостави на банките в страната спешна ликвидна подкрепа за близо 60 млрд. евро. Това споделят пред Ройтерс лица, запознати с процеса.

Това се случва, след като ЕЦБ затегна условията, при които гръцките търговски банки могат да получат финансиране. Базираната във Франкфурт институция отказа да приема гръцки облигации като обезпечение, с което прехвърли топката към Централната банка на Гърция. Ходът на ЕЦБ означава, че именно Централната банка на Гърция ще осигурява ликвидност за месните трезори в следващите седмици.

„Цифрата е около 60 млрд. евро, а може би е дори повече“, разкрива едно от лицата, пожелало анонимност. Според Bloomberg става дума за 50 млрд. евро по линия на Програмата за спешна ликвидна подкрепа ELA плюс допълнителни 9,5 млрд. евро.

Гръцките банки са „абсолютно защитени“ и няма проблем с тяхната ликвидност. В това увери гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас.

„Решението на ЕЦБ (да откаже да приема гръцки облигации като обезпечение – бел. ред.) може да бъде преосмислено, ако бъде постигнато споразумение между гръцкото правителство и неговите европейски партньори“, каза пред журналисти централният банкер.

Стурнарас проведе среща със заместник-министър председателя на новоизбраната лява партия СИРИЗА Янис Драгасакис. Тема на разговор бяха последните събития около страната, съобщи по-рано говорителят на Централната банка на Гърция.

„Депозитите и ликвидността са абсолютно защитени“, заяви Стурнарас.

Същевременно Европейската комисия очаква, че през 2015 г. именно Гърция ще постигне най-бърз икономически растеж сред страните членки на Европейския съюз. Оптимизмът на ЕК е базиран на допускането, че Атина ще се придържа към условията на спасителната програма, отбелязва още Ройтерс.

ЕК очаква, че през тази година Гърция ще запише растеж от 2,5%, след като по-ниските цени на петрола и по-високите разполагаеми доходи ще стимулират потреблението и износа и най-вече – туризма и търговията. По-евтиното евро и нарасналата конкурентоспособност също ще са от полза за гръцката икономика.

За 2016 г. ЕК прогнозира ръст от 3,6% - толкова, колкото очаква за Ирландия и Латвия. През второто тримесечие на 2014 г. Гърция съумя да излезе от рецесията, обхванала страната близо шест години, след като записа покачване на БВП в рамките на 1 на сто на годишна база.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 38 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Банките са абсолютно защитени и няма проблем с тяхната ликвидност, уверява гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис СтурнарасАко сменим името с това на Искров - някой да вижда нещо познато? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 11
Трубадур
преди 9 години
Сиртакитата са се запътили с бъзи стъпки към дъното под съпровода на песни и танци във възхвала на Ципракис Узакис. Мързела определено е лош съветник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 10
blackaquarius
преди 9 години
Абе ти *** ли си? Поне пиши като хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Абе те ако са драхми , няма проблем да си ги напечатат , ама евро ? Едва ли някой ще им даде да си печатат евро в Гърция. Може фалшиви да си пуснат ако искат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 9 години
"Базираната във Франкфурт институция отказа да приема гръцки облигации като обезпечение, с което прехвърли топката към Централната банка на Гърция. Ходът на ЕЦБ означава, че именно Централната банка на Гърция ще осигурява ликвидност за месните трезори в следващите седмици."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 9 години
Те ще ги напечатат , ще ги дадат на банките , те на правителството , което пък изплаща дълг към външни кредитори . Така се прехвърля дълг от външни кредитори към ГЦ - Банка в размер на 60 милиарда. Това е част от плана за излизане на Германия и ЕЦБ от схемата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 25
michaelis
преди 9 години
Не искали Русия, маляките им под носа, но те се праат на отворени...... Ееми хубу ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 59 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Стига бе , тези е просто невъзможно да извадят 60 милиарда евро , те ги нямат , това е ясно . Разбира се няма как да направят изявление , че няма да подкрепят банките и тяхната ликвидност . Това би означавало още утре пред банките им да има километрични опашки и вътре да не остане и едно евро . Всяко нещо трябва да се отрича до последно възможно , трябва да се лъже и маже до последният момент . Пък после каквото има да се случи , ще се случи ,няма как да се предотврати неизбежното . Но пък това ще даде време определени лица да спасят своите пари , масите така или иначе никога не са били важни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 26
michaelis
преди 9 години
Гърцията имала петол и газ там покрай Крит, обаче много *** оферти 25%/75% за врага ..... Ако имаха гърчолята техниката щеше да стане раотата, и ЕС както иска да ги изгони и да фалирали еми ей ти независима Европа ама кво да се прай .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 55 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Банковата ни система е стабилна. Това увери БНБ в специално изявление, изпратено до медиите по повод на "публикации и предположения относно Корпоративна търговска банка".БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. Централната банка разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още