IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум: Песимист съм за постигането на споразумение с Гърция

Гърците имат много големи амбиции, но възможностите са ограничени, посочи ръководителят на Еврогрупата

17:29 | 13.02.15 г. 2
Диселблум: Песимист съм за постигането на споразумение с Гърция

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум посочи днес, че е песимист по въпроса за възможността да бъде постигнато споразумение с Гърция на следващото заседание на финансовите министри от еврозоната в понеделник в Брюксел, предаде AFP.

Твърде песимистично съм настроен по въпроса за конкретен етап в понеделник, посочи той пред холандската телевизия NOS, имайки предвид изключително важната среща на финансовите министри от еврозоната.

Гърците имат много големи амбиции, но възможностите, като се вземе предвид състоянието на гръцката икономика, са ограничени, заяви Диселблум, допълвайки, че не знае дали ще се стигне до споразумение в понеделник, пише БТА.

Спасителната програма на Гърция приключва на 28 февруари, а новото гръцко правителство отказва да я продължи.

Гръцкият кабинет е твърдо решен да се отърве от „тройката“ кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) и драстичните мерки за икономии, които тя ѝ налага от 2010 г. в замяна на заема от 240 млрд. евро. Атина иска нова програма с не толкова строги условия в социален план.

По-рано през деня стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас вече е готов да започне проверка с „тройката“ на възможностите за удължаването на програмата, съобщават източници от преговорния процес, цитирани от международните агенции. Освен това Гърция е върнала 700 млн. евро на МВФ.

Много се радвам, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас и председателят на еврогрупата Йерун Диселблум се разбраха за нуждата да се проучат детайлно действащите програми и новите идеи на гръцкото правителство“, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. По думите му ЕС и Гърция трябва да намерят „общ подход“ към финансовата ситуация в страната. 

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Не си само ти .... приЯтелю Йерун ! :-]]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Няма на къде да се мърда - изконсумираха си пространството за маневри преди 3 години. Не виждам защо си губят времето .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още