IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина все пак ще преговаря с Тройката

Вероятно още днес в Брюксел ще се състои среща между представителите на кредиторите и Гърция

08:12 | 13.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ципрас сякаш е готов на повече компромиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас сякаш е готов на повече компромиси. Снимка: Ройтерс

В спора за решаването на дълговите проблеми между Гърция и нейните кредитори най-сетне се задава компромис. Гръцкият премиер Алексис Ципрас вече е готов да започне проверка с Тройката на възможностите за удължаването на програмата, съобщават източници от преговорния процес, цитирани от международните агенции. Освен това Гърция е върнала 700 млн. евро на Международния валутен фонд (МВФ).

Говорител на председателя на еврогрупата Йерун Дейселблум е потвърдил в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел, че Дейселблум и Ципрас са се разбрали експертите на кредиторите от Тройката да продължат дейността си. Експертите от МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проучат до каква степен са съвместими текущата програма за помощи и гръцките планове.

„Много се радвам, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас и председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум се разбраха за нуждата да се проучат детайлно действащите програми и новите идеи на гръцкото правителство“, каза и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. По думите му ЕС и Гърция трябва да намерят „общ подход“ към финансовата ситуация в страната. 

Според говорителя на Дейселблум срещата между председателите на гръцкото правителство и Тройката ще се състои вероятно в петък в Брюксел. 

Всъщност до съгласие за „техническия преглед" трябваше да се стигне още в сряда, но гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отказа изненадващо да подпише подготвено изявление след консултация с премиера Ципрас. Това доведе до недоволство сред европейските партньори. Какво е накарало Ципрас да размисли в четвъртък, засега остава неясно.

Настоящата програма за помощи за Гърция изтича в края на февруари, без удължаването ѝ Атина е заплашена от скорошен фалит. Гърция обаче засега отказва удължаване на програмата, тъй като не желае да се обвързва с вече договорените изисквания за строги икономии и реформи. Атина все още не е предоставила конкретни предложения за това как страната иска да приведе в ред своите финанси чрез други средства.

Експертите от трите институции нямат много време за първата си оценка. В понеделник в Брюксел отново се срещнат финансовите министри на еврозоната, за да търсят изход от ситуацията. Евентуалното удължаване на помощта за гърците трябва да бъде гласувано и от отделните парламенти, включително и от Бундестага в Берлин.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел отново призова преди срещата на правителствените ръководители на ЕС Ципрас да покаже готовност за компромиси. „Германия е готова за това“, заяви Меркел, цитирана от Financial Times.

Същевременно канцлерът отново подчерта твърдолинейната позиция на правителството си за възможностите на Гърция за фискално оздравяване, заявявайки, че или Атина ще успее да отговори на всички изисквания на своята оценена на 172 млрд. евро спасителна програма до края на месеца, или трябва да поиска удължаване на програмата след 28-и февруари.

Позицията на Меркел, която е първият ѝ публичен коментар по темата след срещата си с Ципрас в четвъртък на ЕС в Брюксел, продължава да изключва предпочитания от гръцкия премиер начин за преодоляване на кризата - ново, преработено споразумение с по-малко изисквания за строги икономии, отколкото са те в текущата програма.

Изказването ѝ също така вдига залозите в навечерието на критичната среща на финансовите министри от еврозоната в понеделник, която се явява самоналожен от Атина краен срок или за удължаване на програмата или за озоваване без фискална подкрепа за първи път от началото на кризата в еврозоната от май 2010 г.

„Европа винаги се стреми да намира компромис, и в това се крие успехът на Европа. Германия е готова за това", заяви Меркел. „Въпреки това трябва да се отчете, че доверието към Европа естествено зависи от това как ние спазваме правилата и дали сме надеждни един спрямо друг".

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
ideyazabulgaria
преди 9 години
Допълнение/Ципрас каза ясно, че Гърция няма да взима кредити отпускани от "тройката" и спира изцяло отношенията си с нея. Нито Гърция смята да взима повече заеми! Но нашите мутренски медии твърдят обратното, лъжат и изопачават истината за първите стъпки на управлянието на СИРИЗА , защото се намират в ръцете на олигарси, а СИРИЗА се бори срещу олигархията.Да си спомни поговорката Пилците се броят наесен!. Нека да си правим изводите за управлението на Ципрас след година, а не сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ideyazabulgaria
преди 9 години
Ципрас прави първите си стъпки и започва с изпълнение на обещанията си пред гръцкия народ- да ликвидира външния дълг и това може само да стане с ПРЕГОВОРИ, които вероятно ще продължат най-малко година. А ако не са успешни за Гърция, Ципрас има и друг резервен вариант- по примера на Исландия- гръцкият народ да си опрости дълговете с НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ, т.е с лостовете на европейската реална демокрация-1)доброволния избирателен вот, 2)народовластието и 3) правовата държава. На какви спестявания да слага данък, след като редовите гърци са останали без пукнати спестявания, а големите пари на олигарсите са изнесени по швейцарсик банки?Подобно мнение срещу Ципрас е само в услуга на нашата мутроолигархия. Не беше ли investor.bg част "Инакомедия" собственост на олигарха Иля Прокопов. Тогава какво обективно мнение може да очакваме investor.bg да публикува за СИРИЗА и Ципрас, борещи се против олигархията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Това е театъра сега отново в другата крайност .Броя ги .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Очакваше се .... че ще кандисат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
- Кога ще ми върнеш парите? - попитал Пух- Защо да ти ги връщам?- Защото са мои.- Но когато ми ги дадеш, те вече са мои.- Ехх, Ципрасчо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още