IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesco съкращава хиляди работни места

Ходът е част от плана за значително свиване на разходите на британската верига супермаркети

12:03 | 16.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новият главен изпълнителен директор на Tesco е готов да съкрати хиляди работни места в опит да обърне съдбата на най-голямата верига супермаркети във Великобритания, пише CNBC.

Дейв Люис, който заема поста от малко повече от четири месеца, се очаква да се насочи към значително свиване на персонала. Според местното издание The Sunday Telegraph най-засегнати ще са служители в централните управления на Tesco, както и 43 магазина на Острова, които най-вероятно ще бъдат изцяло затворени като част от плана за намаляване на разходите.

Британският вестник посочва, че на част от отстранените продавач-консултанти ще се предлагат алтернативни позиции. Въпреки това общият брой засегнати би могъл да достигне 10 000. Според Financial Times и The Guardian обаче цифрата ще е далеч по-ниска.

Във веригата Tesco, която има над 3300 магазина във Великобритания, в момента работят 310 000 души, като това е най-големият работодател в частния сектор.

По думите на мнозина Люис е идеалният човек за реализирането на реформите в компанията. През 2007 г. той си спечели прякора "Драстичният Дейв", след като осъществи мащабно преструктуриране на Unilever, провокирано от серия от счетоводни скандали и спадове на печалбата.

Междувременно един от големите конкуренти на Tesco – Sainsbury, обяви наскоро, че ще освободи около 1000 от служителите си в опит да запази пазарния си дял на фона на силната конкуренция в сектора. Asda, която е собственост на Wal-Mart, пък предприе намаляване на цените със същия мотив, което потвърждава широко разпространената теза за значителната ценова война в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Да не са въвели компютърните касиерки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още