IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската прокуратура започна криминално разследване срещу HSBC

Причината са твърденията, че стотици граждани са укривали данъци с помощта на британската банка

14:14 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В сряда главният прокурор на Швейцария е огледал централата на HSBC Holding в Женева, след като прокуратурата е започнала криминално разследване срещу банката за пране на пари, съобщава агенция Ройтерс.

„В момента върви разследване в офисите на банката, водено от Главния прокурор Оливие Жорно и прокурора Ив Бертоса“, заяви женевската прокуратура.

Най-голямата банка в Европа HSBC се извини на клиентите си и на инвеститорите в неделя за минали действия в нейното частно швейцарско поделение. Обвиненията срещу нея са, че е помогнала на стотици клиенти от цял свят, включително от България, да избягват данъци.

Обвинителят заяви, че разследването е в HSBC Private Bank (Suisse), но може да бъде разширено и върху отделни личности.

Говорители на HSBC в Женева и Лондон отказаха коментар.

Банката заяви, че контролът в нейната швейцарска Private bank в периода до 2007 г. не е покрил изискванията. Тя също така заяви, че бизнесът е бил трансформиран през последните години. От HSBC добавиха, че много хора, за които се твърди, че са били клиенти, отдавна са напуснали, а някои никога не са били клиенти.

Разкритията доведоха до сериозни политически дискусии за дейността на HSBC и дали данъчните власти са направили достатъчно, за да спрат потенциалните укриващи данъци. Данъчните власти от други страни също проверяват твърденията, за да проверят дали граждани от техните страни са избегнали данъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още