IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди топ рейтинга на Дания

Това е много напреднала, разнообразна и богата икономика, посочи агенцията

10:05 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди топ рейтинга на Дания

Fitch Ratings потвърди дългосрочния топ рейтинг ААА в чуждестранна и местна валута на Дания и запази стабилната перспектива с аргумента, че това "е много напреднала, разнообразна и богата икономика".

"Доходът на глава от населението е над средното за ААА и показателите за управление са в съответствие с най-високия рейтинг. Дания има стабилна макроикономическата политика и макрофинансова стабилност въпреки тежкото бреме след спукването на имотния балон през 2008 г. и по време на рецесията от 2009 г.", каза Fitch в придружаващо изявление.

"Външните финанси са стабилни. Прогнозираме, че през 2014 г. излишъкът по текущата сметка е бил 6,1% от БВП", добави рейтинговата агенция.

Коментирайки неотдавнашните решения на Датската централна банка, Fitch посочва: "Развитието на паричната политика в еврозоната и Швейцария доведе до значителен натиск за повишаване на валутния курс на датската крона спрямо еврото. Централната банка се намеси на валутния пазар и намали основния си лихвен процент до -0,75%. Валутните резерви се увеличиха със 106,6 млрд. датски крони през януари, достигайки общо 564,1 млрд. датски крони (почти 30% от БВП)".

Агенцията също така похвали политиката на властите, посочвайки, че "правителството обяви, че ще спре емитирането на облигации до второ нареждане. Fitch смята, че това показва съгласуваността на политиките и решимостта на властите да поддържат курса на кроната спрямо еврото".

"Ние очакваме ръстът на вътрешното търсене да повиши икономическия растеж до 1,4% през тази година и до 1,9% през 2016 г.", посочи рейтинговата агенция във връзка с перспективите пред датската икономика в близкото бъдеще.

"Безработицата ще е средно 6,4% през 2015 г. Публични финанси ще бъдат засегнати от еднократни данъчни мерки. Ние очакваме, че бюджетното салдо ще се обърне от дефицит от 0,7% от БВП до излишък от 1,7% през 2015 г. Въпреки това този обрат няма да се дължи на рязката корекция на фискалната политика, а на влиянието на временните постъпления, свързани с преразпределението на капиталовите пенсионни схеми. Дефицитите през 2015 г. и 2016 г. ще са съответно 2,3% и 2,8%", изтъкна още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още