IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната печалба на Airbus с 59% ръст

Oчакванията за нов ръст на поръчките през 2015 г. ще позволят на европейската компания да повиши дивидента си

10:44 | 27.02.15 г. 2
Годишната печалба на Airbus с 59% ръст

Airbus Group NV ще увеличи производството на популярния си модел A320, след като най-големият производител на самолети в Европа оповести ръст на печалбата за миналата година с 59%, предава MarketWatch.

Нетната печалба на базираното във френския град Тулуза дружество достигна 2,3 млрд. евро в сравнение с 1,5 млрд. евро година по-рано. Продажбите за периода нараснаха с 5% до 60,7 млрд. долара.

Airbus заяви, че ще желае да произвежда до 50 самолета A320 на месец от началото на 2017 г. Вторият по големина в света производител на самолети, който в момента сглобява по 42 машини на месец, планира да достигне месечен темп на производството от 46 през следващата година.

Компанията също така планира да намали допълнително производството на своя модел A330 до шест самолета на месец през 2016 г. Airbus изгражда 10 самолета сега, като ще ограничи производството до девет по-късно тази година на фона на спадащото търсене на модела.

Освен това френският производител очаква доставките да нараснат допълнително през тази година. Това най-вероятно ще позволи на компанията да успее да покачи и дивидента си.

Airbus изпревари за трети пореден път големия си конкурент Boeing, превръщайки се в най-успешния производител на самолети в света за 2014 г. Европейската компания зае челното място и през последните две години, а през този декември отчете рекордни над 400 поръчки.

Общите доставки от двата гиганта нараснаха с 6% до рекордните 1 352, което отразява както желанието на авиокомпаниите да модернизират флотите си, така и бързия растеж на Азия като авиационен хъб. Въпреки това някои анализатори твърдят, че търсенето може да е достигнало своя връх с оглед и на спада на цените на петрола, който по думите им разкрива "широки икономически проблеми".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Коригирахме, поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
forexar
преди 9 години
Подзаглавието "...позволят на !френската! компания да ..." не е коректно. не е френска компания а международна европейска компания регистрирана в Холандия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още