IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на реформите спечели парламентарните избори в Естония

Досегашният естонски премиер Таави Рийвас най-вероятно ще получи втори управленчески мандат

10:12 | 02.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Естонският премиер Таави Рийвас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Естонският премиер Таави Рийвас. Снимка: Ройтерс

Естонската партия на реформите (ЕПР) спечели изборите за парламент, произведени в неделя в прибалтийската страна, сочат окончателните данни на Централната избирателна комисия, цитирани от AFP. 

Досегашният естонски премиер и лидер на ЕПР Таави Рийвас най-вероятно ще получи втори управленчески мандат, допълва агенцията. Партията му спечели 28% от гласовете на избирателите и получи 30 места от общо 101 места в парламента.

На второ място е проруската Естонска центристка партия, която има 25 на сто и 27 места в парламента. Социалдемократите имат 15% и 15 места. Те са досегашен коалиционен партньор на ЕПР. Консерваторите от десноцентристкия съюз "Про партия" и "Рес публика" получават 14 места, след като спечелиха 8%, посочва AFP. Нито една от останалите партии не премина прага от 5% за влизане в парламента.

Резултатите показват, че ЕПР и социалдемократите имат общо 45 места в парламента, като досега те имаха общо 52 места. Следователно сега те са в позиция на малцинство и ще трябва да търсят още един коалиционен партньор, пише БТА. Това означава, че са възможни промени в досегашния състав на кабинета.

В изборите имаха право на глас около 900 000 граждани от общо 1,3 млн. Избирателната активност беше 63,7%.

От 2005 г. Естония, в която електронната администрация е доста напреднала, разрешава онлайн гласуването. Тази година гласуваха електронно 176 000 души, което беше рекорд. В този електронен вот партията на премиера Рийвас печели 37,5%, консерваторите получават 1,72%, социалдемократите – 16,8%, а центристите 7,7%, допълва AFP.

Резултатът от изборите затвърди подкрепата за коалиционното правителство на Рийвас, което призова Запада да се обедини срещу Владимир Путин. Естония претърпя най-много нарушения на въздушното си пространство от руски военни самолети откакто Москва анексира Крим.

Изборите се състояха в контекст на безпокойство от руските действия в украинската криза. В навечерието на вота Русия организира учения близо до границата с Естония, което засили притесненията.

Защитник на НАТО и на свободния пазар Рийвас, който е на 35 години е най-младият европейски лидер. Ако той запази премиерския пост, вероятно ще продължи с консервативната икономическа политика.

Естония преживя доста успехи в икономически план. Винаги сме били много отворени към нашите съюзници и искаме да продължим по този път, заяви Рийвас пред Ройтерс, след като обяви победата на партията си на изборите. Запитан дали ще се опита да състави кабинет с центристите, Рийвас категорично отрече този вариант. 

При правителството на Рийвас Естония беше една от малкото страни от НАТО, които запазиха на 2% от БВП разходите за отбраната. От 1992 г. в Естония има плосък данък. Фискалната политика на страната е такава, че позволи на Естония да има дълг през 2014 г. от 9,6% от БВП срещу например 175% от БВП за Гърция.

Безработицата в Естония през 2014 г. беше 7,4 процента спрямо 16,7% през 2010 г., когато страната бе в рецесия.

Една четвърт от населението на Естония е рускоговорящо и около 70% от тях подкрепят центристите. През 2004 г. центристите сключиха споразумение за сътрудничество с партията Единна Русия на Владимир Путин. Вчера партийният лидер Едгар Сависаар каза, че сребърният медал на изборите не трябва да е повод за разочарование за никого. Той добави, че една толкова много подкрепяна партия не може да бъде заглушена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Jimmy
преди 9 години
А ако на баба ти и поникнат криле, може и да литне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 9 години
след като имат плосък данък, значи живеят зле. И нямат по-добрро бъдеще!а 25% искат да са част от Русия, ако този процент стане над 50% и това ще се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още